Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson

Anders Pohl
Projektledare
070 313 31 58
anders.pohl@akademiskahus.se

Humanistiska teatern i Uppsala får Aluminiumpriset

Tisdag, 12 juni 2018

humanistiska_teatern_1100px.jpg

Igår kväll hölls Swedish Design Awards då bland annat Aluminiumpriset delades ut. Vinnaren blev Humanistiska teatern som Akademiska Hus har byggt åt Uppsala universitet.

Swedish Design Awards är Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse som hela designbranschen står bakom. Utmärkelsen riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, producenter och företag som arbetar med design i bred bemärkelse.

Under högtidliga former prisades Humanistiska teatern vid en gala i Stockholm. Juryns motivering lyder:
”Valet av aluminium gör att fasaden kommer bestå under lång tid och det spännande konstuttrycket påvisar materialets oändliga möjligheter. Utformningen tar vid och förmedlar tankarna på det klassiska och humanistiska sammanhanget för mänskliga möten. Det artificiella ljuset som ett tillskott förstärker uttrycket i fasaden, framför allt under den mörkare delen av dygnet. En fasad som uttrycker husets syfte på ett modernt och klassiskt vis”.

Humanistiska teatern stod klar under 2017 och är ritad av White. Den ska bjuda in till dialog inom universitet mellan ämnen och fakulteter, samt mellan universitetet och omgivande samhälle – lokalt, nationellt och internationellt. Med teatersalong, kontor, mötes- och undervisningslokaler är den ett efterlängtat tillskott för flera institutioner. Teaterns exteriör – med sin form av en triangulär lutande elips, sina perforerade bronsfärgade aluminiumplåtar och belysning – utmärker sig i sin omgivning av putsade fasader. Perforeringen är en konstnärlig utsmyckning signerad den norsk-danska konstnären Ann Lislegaard.

Fasaden belönades nyligen också med Plåtpriset 2018.