Mer information

Peter Bohman
Marknadsområdesdirektör
070 634 31 09
peter.bohman@akademiskahus.se

Klätterhall i OS-klass invigd i Umeå

Måndag, 26 november 2018

Den nya klätterhallen vid IKSU sport på Campus Umeå är nu invigd. Hallen, som fått namnet Lofoten, erbjuder klättringsaktiviteter för såväl nybörjare som inbitna klättrare och ska med sin OS-standard bidra till att långsiktigt utveckla klättringssporten för hela Norrland.

Den 1 800 kvm stora klätterhallen har byggts i direkt anslutning till IKSU sports befintliga lokaler i Umeå. Anläggningen har bland annat utrustats med en fri klättringshöjd om svindlande 17 meter och beräknas ta emot cirka 3 500 besökare per vecka. Hallen håller OS-standard och ska även certifieras enligt Svenska Klätterförbundets guldstandard för klätterhallar.       

Klätterhallen stod klar tidigare i november men har redan haft sin första tävling, Novemberdraget. De 200 platserna sålde slut på 6 minuter när tävlingen öppnades upp för sugna klättrare. I början av 2019 har landslaget valt att förlägga sitt träningsläger i halllen då det enligt uppgift är den enda hallen i Sverige som erbjuder träning av alla tre OS-grenar på samma ställe.

Bygget av den nya anläggningen har pågått sedan i maj 2017. Tillsammans med IKSU:s övriga verksamhet utgör den en betydelsefull del av universitetsstaden och en viktig pusselbit för Umeå universitet som idrottsuniversitet.