För mer information:

Magnus Huss
Marknadsområdesdirektör
08-685 76 40
magnus.huss@akademiskahus.se

Akademiska Hus investerar i arena där konst och vetenskap samverkar

Torsdag, 31 maj 2018

Akademiska Hus satsar cirka 90 miljoner kronor när en tidigare labbmiljö i underjordiska lokaler ska förvandlas till en arena för konst, vetenskap och samhällsfrågor. Arenan, kallad Accelerator, får en central placering vid Stockholms universitet och bildar en plats där akademi och allmänhet kan mötas.

Det är Manne Siegbahn-laboratoriet på Campus Frescati, strax norr om Stockholms innerstad, som genom en om- och tillbyggnad ska bli en mötesplats för akademin och allmänheten. Accelerator kommer att vara något utöver det vanliga med sitt fokus på samverkan mellan samtidskonst och vetenskap. Byggnaden från 1930-talet har ursprungligen använts för experimentell fysik, men idag huserar flera av Stockholms universitets kultur- och estetikverksamheter på den här delen av campus.

– Nu färdigställs de nya lokalerna för Accelerator. Från en partikelaccelerator till de accelererande samhällsutmaningar som kräver samverkan tvärsöver gränserna mellan konst, vetenskap och samhälle – jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att tillvarata och förnya vårt arv för framtiden, säger Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitets rektor.Lokalerna som nu ska totalrenoveras kommer att bli ett värdefullt tillskott till universitetets mötes- och undervisningslokaler, med sin yta och sin takhöjd och sin spännande och tankeväckande historia. Läget precis vid tunnelbanan lämpar sig också för att locka studenter, anställda och allmänhet till seminarier, utställningar och caféer.

– I Accelerator möts studenter, forskare och allmänhet i en öppen verksamhet som bedrivs och besöks även på kvällar och helger. Det blir en plats som kan bidra till nya perspektiv på samhället och där forskningsfrågor och inspiration till nya utbildningar kan väckas. Med Accelerator blir Frescati ett än mer attraktivt och levande campus, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Akademiska Hus investerar cirka 90 miljoner kronor i projektet som totalt omfattar cirka 2 500 m2. Byggstarten är planerad till juli 2018 med färdigställande i etapper. Etapp 1, bestående av de publika delarna med utställningshallar och café, ska vara klar till hösten 2019. Etapp 2 avser verksamhetens kontor och färdigställs till vintern 2019.

Läs mer om Cookies