Till navigation Till innehåll (s)

Biomedicum vinner Årets Bygge 2019

Tisdag, 26 mars 2019

1100px_Biomedicum3_foto_Jean-Baptiste-Béranger.jpg

Ikväll delades det prestigefyllda priset Årets Bygge ut. Vinnare blev ett av Europas största forskningslabb – Biomedicum – som Akademiska Hus har uppfört åt Karolinska Institutet i Solna.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling, som lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form under året. Bland totalt 20 nominerade projekt stod det ikväll klart att det var Karolinska Institutets nya forskningslaboratorium Biomedicum som kammade hem segern.

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren av Årets Bygge 2019 har lyckats med ett komplicerat och omfattande projekt. Projektgruppen har haft höga ambitioner vad gäller utveckling av samverkan, arbetsklimat och säkerhetstänk – och lyckats. Projektet har därutöver blivit klart före utsatt tid och till kraftigt sänkta kostnader jämfört med budget.”

– Vi är otroligt stolta över att Biomedicum har utsetts till Årets Bygge. Målsättningen har varit att skapa en unik samlingspunkt för gränsöverskridande forskning och samverkan. Den här vinsten är ett kvitto på att vi har lyckats med vår arbetsprocess och genom god samverkan med alla inblandade parter generera den bästa balansen mellan ekonomi, tid och kvalitet, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.Biomedicum är ett av Europas största forskningslabb med plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid KI. Byggnaden sträcker sig över elva våningar och är utrustad med spetsteknologi för att möjliggöra världsledande experimentell forskning. Biomedicum ska främja interaktion, nya samarbeten och utbyte av erfarenheter, idéer och tekniker över gränserna när flera vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett och samma tak. För Akademiska Hus är det fastighetsbolagets enskilt största byggprojekt någonsin.

- Vi är förstås väldigt glada och stolta över denna utmärkelse. Biomedicum är Karolinska Institutets största byggprojekt någonsin och ett flaggskepp för experimentell grundforskning kring hälsa och sjukdom – i Sverige och internationellt. Biomedicum ger KI bästa möjliga förutsättningar för framgångsrik forskning i världsklass och är skapat för att utveckla och underlätta kreativa möten och samarbeten mellan forskare och mellan olika institutioner. Det här är en viktig och långsiktigt investering för KI och för svensk forskning i stort, säger Rikard Becker, fastighetsdirektör vid Karolinska Institutet.

Det här är andra gången en byggnad uppförd av Akademiska Hus vinner Årets Bygge. År 2014 gick priset till Aula Medica – även det en byggnad som fastighetsbolaget har byggt åt Karolinska Institutet och som ligger granne med Biomedicum på Campus Solna.


Fakta Biomedicum

  • Byggherre och projektledning: Akademiska Hus
  • Entreprenör: Skanska
  • Arkitekt: CF Möller
  • Byggstart: hösten 2013
  • Färdigställande: våren 2018
  • Hyresgäst: Karolinska Institutet
  • Bruttoarea: 65 000 m2
  • Totalkostnad: 2 050 Mkr