Ekonomikums nya läsesal nominerad till Svenska Ljuspriset

Torsdag, 4 april 2019

Hur gör man om ett fönsterlöst rum till en inspirerande lärandemiljö? Med 200 ljuskällor, såklart!

Att få studenter att spendera timmar i sträck i ett rum utan fönster är en svår uppgift, så när det gamla "tryckeriet” på Ekonomikum i Uppsala gjordes om till läsesal var man tvungen att tänka nytt. Arkitekten Jonas Kjellander från Sweco arkitekter löste uppgiften genom att installera över 200 ljuskällor och sätta in en lägereld i rummets mitt.

- Visionen var att skapa ett rum med ljus som är anpassat för olika individuella studiesituationer med varierade sittställningar, läromedel, arbetsverktyg och hjälpmedel. Vi ville att ljuset ska kunna anpassas efter personliga preferenser. Dessutom ska belysningen bidra till en lugn och trivsam atmosfär som stimulerar studenterna, säger Jonas Kjellander från Sweco arkitekter.

En av de mer spektakulära ljusinstallationerna i rummet är den astronomiskt korrekta stjärnhimmel som finns i taket – framtagen av en astronom på Uppsala universitet. I mitten av rummet finns en cirkulär möbel som står runt en gasbrasa.

- Långa stunder av läsande i bok eller på dataskärm är ansträngande för ögonen. Då är det vilsamt med en levande eldslåga som kontemplativt blickfång på större avstånd, säger Jonas Kjellander från Sweco arkitekter.

Vinnaren av Svenska Ljuspriset presenteras den 27 september.

Mer information om projektet

Beställare: Akademiska Hus
Belysningsplanerare: Jonas Kjellander, Sweco Architects Örebro
Ansvarig arkitekt: Jonas Kjellander, Sweco Architects Örebro
Medverkande arkitekter: Seidi Afverberg, Alberto Badillo, Rayyan Haddad, Sofia Lindholm, Maria Parent Trovik

Om Svenska Ljuspriset

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling som vill uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige. De nominerade byggprojekten har valts ut för att ljus och belysning använts på ett föredömligt sätt, för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter. Bakom priset står de tre belysningssällskapen Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.