Till navigation Till innehåll (s)

Ny satsning på konst när biblioteksväggen vid Högskolan i Borås rustas upp

Torsdag, 4 april 2019
Borås är på väg att få ett nytt kreativt inslag i gatumiljön. När Akademiska Hus renoverar fasaden på högskolebiblioteket förbereds väggen för ett nytt konstverk. Till nästa upplaga av street art-festivalen No Limit ska väggen vara omputsad och redo för en ny konstnär att ta sig an.

Högskolan i Borås och den fasad som nu ska iordningställas för ett nytt konstverk.

Fasaden på byggnaden som bland annat rymmer högskolans bibliotek är i stort behov av underhåll. En omfattande renovering där all gammal puts tas bort är därför planerad att inledas under våren och pågå till början av hösten.

Väggen pryds av konstnären DALeasts omtyckta verk i form av en fågel som sträcker sig över flera parallella väggsektioner. Verket är ett resultat av festivalen No Limit där konstnärer från hela världen under en dryg vecka hösten 2015 deltog genom att skapa konstverk på offentliga platser runt om i staden. På grund av sin popularitet har DaLeasts målning fått vara kvar mycket längre än ursprungligen planerat men nu behöver alltså den vittrande fasaden rustas upp. 

- Vi hade aldrig kunnat ana att DALeasts konstverk skulle bli så uppskattat. Även om det från början var menat som ett tillfälligt verk har vi verkligen försökt titta på alternativ där vi kan renovera väggen och ha fågeln kvar men tyvärr inte hittat någon lösning. Därför känns det väldigt roligt att vi nu kan erbjuda ett nytt konstverk för såväl boråsare som de som vistas på campus att vara stolta över, säger Birgitta van Dalen, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus. 

Planerna på det nya konstverket sker i nära samarbete med Högskolan i Borås och Borås TME som båda är mycket positiva till att biblioteksväggen efter renoveringen återigen ställt till No Limit-festivalens förfogande. Exakt vad det blir för verk som ersätter DALeasts fågel är inte klart och som vanligt kommer det i slutänden bara att vara den nya konstnären själv som vet vad det ska bli. 

- Den kaxiga blå fågeln på bibliotekets fasad har blivit något av en symbol för Högskolan i Borås. Därför är det tråkigt att vi nu kommer att gå miste om den. Konst och skulpturer på vårt campus stärker vår attraktionskraft, samtidigt har vi hela tiden vetat om att just street art går ut på att det är konstverk som lever en viss tid. Nu är det tid för något nytt. Det är en häftig vägg som vi erbjuder på högskolans bibliotek, en vägg som utmanar en ny konstnär. Det ska bli spännande att följa vad som kommer att växa fram härnäst, säger Ann-Christin Andréasson kommunikationschef vid Högskolan i Borås

No Limit genomfördes i Borås år 2014, 2015 och 2017, och har fram till idag tillsammans med skulpturer i det offentliga rummet genererat 110 konstverk runt om i staden. Hösten 2020 kommer festivalen åter för att utöka det gigantiska utomhusgalleri som genom åren har skapats i form av muralmålningar, skulpturer och installationer.

- Tillsammans med alla våra skulpturer och No Limit Street Art Festival, har vi fått en positiv förändring av stadsbilden. Invånarna förknippar nu staden med street art och skulpturer lika högt som textil. Framförallt är DALeasts verk ”Att mäta det omätbara” en av de absoluta favoriterna, så känns det tryggt och bra att redan nu veta att fastighetsägaren Akademiska Hus också vill fortsätta skapa nya verk till No Limit 2020, säger Helena Alcenius, VD för Borås TME.

Akademiska Hus och konst

Tillsammans med landets universitet och högskolor verkar Akademiska Hus för att skapa levande och konkurrenskraftiga campus. Med det menas miljöer som förutom hög kvalitet på undervisning och forskning också erbjuder mötesplatser som främjar samarbete och kunskapsöverföring mellan akademi, näringsliv och det omgivande samhället, men även att det ska finnas tillgång på campusnära studentbostäder, service, idrott och kultur.

Akademiska Hus har en av de största samlingarna av offentlig konst i Sverige med flera hundra permanenta verk i sitt fastighetsbestånd. Förutom en ny involvering i street art-festivalen No Limit i Borås har Akademiska Hus nyligen intensifierat sitt samarbete med Statens konstråd för att tillsammans bryta ny mark för hur konst kan bidra i forsknings- och lärandemiljöer.