Till navigation Till innehåll (s)

För mer information

Karl Karlström
Projektchef
076 104 22 16
karl.karlstrom@akademiskahus.se

Akademiska Hus satsar på digitala fuktsensorer

Tisdag, 24 september 2019

fuktsensor_1100px.jpg

I det nya studenthuset i Linköping finns 750 digitala fuktsensorer. Akademiska Hus valde tidigt att satsa på den nya tekniken, som bygger på forskning från Linköpings universitet. Sensorerna gör att eventuella fuktskador kan upptäckas direkt.

– Fuktskador kan vara besvärliga och ibland svåra att upptäcka. En liten läcka kan stå tyst och droppa i tio år, men med den här tekniken får vi en indikation direkt på om något är fel, säger Karl Karlström, projektchef för marknadsområde Mitt, Akademiska Hus.

Miljö- och hållbarhetstanken har funnits med i planeringen sedan starten av projektet med studenthuset i Linköping. Redan innan huset stod färdigt hade det fått högsta betyg –certifieringen Miljöbyggnad Guld.

Studenthus Valla

 

Innovationen med fuktsensorerna tog sin början 2005. Professor Magnus Berggren och hans forskargrupp på Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet undersökte om tryckt elektronik kunde användas för att mäta fukt i husfasader. Ursprunget var problemen som uppstod i då nybyggda Hammarby Sjöstad där fastigheterna drabbades av omfattande fuktskador. På helt annat håll fanns säljaren, egenföretagaren och entreprenören Björn Garplind. Deras vägar korsades och resultatet blev avknoppningsföretaget - InviSense.

Satsningen på fuktsensorer är ett bra exempel på hur Akademiska Hus tillsammans med lärosäten kan hitta mer innovativa sätt för att bygga utveckla och förvalta sina campusområden. Forskningen, som i det här fallet tog sin början vid Linköpings universitet, har nu blivit en produkt som Akademiska Hus väljer att satsa på.

– Vi valde tidigt att jobba med den här produkten eftersom vi såg stor potential i detta. En fantastisk innovation och ett klockrent exempel på hur vi – Akademiska Hus – tillsammans med lärosäten kan hitta sätt att jobba på som gör våra campusområden bättre.

Del av Örebro Campus Lab

Akademiska Hus kommer fram över att använda den här typen av sensorer i samtliga projekt inom marknadsområde Mitt, berättar Karl Karlström. Fuktsensorerna är också en del i projektet Örebro Campus Lab och en bit på vägen för Örebro universitet att bli landets mest hållbara universitet.

– Jag tror att det här är produkter som totalt sett gör inomhusmiljön på campus bättre, vilket såklart är superbra. Det kommer dessutom bli effektivare eftersom vi genom fuktsensorerna tidigt kan få en indikation på att något är fel, vi kommer drastiskt minska tillfällen då vi till exempel behöver bryta upp väggar för att avgöra om det är en fuktskada. Så det finns helt klar ekonomiska fördelar, säger Mikael Wetterstrand, Projektchef för Örebro Campus Lab på Örebro universitet.

Karl Karlström känner sig säker på att den här typen av sensorer kommer att ge en säkrare och bättre produkt till Akademiska Hus kunder.

– Det gör att det blir enklare för oss att felsöka. Vi har ett fint samarbete på våra fastighetsområden och detta känns som ett exempel på hur vi tillsammans med lärosäten kan hitta nya lösningar.