Läsesal i Uppsala vann Svenska ljuspriset

Fredag, 6 september 2019

Ekonomikums läsesal vid Uppsala universitet, beställd av Akademiska Hus, vann årets tävlingsomgång av Svenska ljuspriset. Projektgruppen, med Jonas Kjellander från Sweco Architects i spetsen, tog emot det prestigefyllda priset vid en prisceremoni på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Ekonomikums läsesal, uppförd mitt i en fönsterlös byggnad, vann i går Svenska ljuspriset i hård konkurrens med bland annat det japanska badet på Yasuragi i Nacka och Pumpstation P42 ”Havsstrand” i Luleå.

”Skolor är de viktigaste gemensamma miljöer vi bygger och ljus är arkitektens enskilt viktigaste verktyg.”, säger Jonas Kjellander från Sweco Architects som lett arbetet på uppdrag av Akademiska Hus.

Juryns motivering löd: "Resultatet visar på gedigen kunskap om ljusets samspel med färg, form och material. Projektet har genomförts med enorm passion och expertis om studiemiljöer, och tron på den unga människan och hennes rättmätiga krav på värdighet. Genom den ergonomiska och innovativa ljusbehandlingen integreras både funktion, upplevelse och atmosfär. Mörkret har en självklar plats i ljusgestaltningen och skapar fokus. Med stort mod och skaparkraft iscensätter ljusdesignern ursprungliga uttrycksmedel för trygghet, förtrolighet och förundran som förstärker känslan i denna unika lärmiljö.”

 

Läs mer om läsesalen i ett äldre inlägg här på sajten.

 

Foto: Åke E:son Lindman