För mer information:

Anders Berg
Projektchef
072 538 45 20
anders.berg@akademiskahus.se

Studenthuset på Campus Valla i Linköping invigt

Fredag, 30 augusti 2019

Under Linköpings universitets invigning av Studenthuset på Campus Valla den 30 augusti var det ingen som somnade till. Ceremonin kantades av oväntade händelser, rörande och roliga tal samt musik och dans. Byggnaden är campus nya centrala nav och redan en naturlig mötesplats för alla som rör sig på campus.

Studenthuset blir ett möjligheternas hus med plats för studier, arbete och nya tankar med bland annat 1000 nya studieplatser och innovativa lärandemiljöer. Samtliga servicefunktioner för studenterna erbjuds på ett och samma ställe; reception, studenthälsa, antagnings- och examensservice, grupprum, restaurang och studentdrivet café. Dessutom har ett modernt bibliotek integrerats i byggnaden.

Under invigningen talade Helen Dannetun, rektor Linköpings universitet, Karolina Ganhammar, universitetsarkitekt, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen representanter från de olika kårerna samt Anders Berg, Akademiska Hus.

Rektor introducerade Karolina Ganhammar och Anders Berg med orden ”Det krävs mod och styrka för att ta sig an ett projekt som detta, det vill säga en Anders Berg och en Karolina Ganhammar”.

- Detta är ett fantastiskt hus på många sätt, och jag har arbetat med det sedan 2012. Det är precis som vi hoppades och önskade med sina 1000 studieplatser, inredning som är återvunnen till 40% och miljöbyggnad guld, sade Karolina Ganhammar.

- Ett otroligt fint samarbete har präglat hela projektet och en positiv anda har genomsyrat det från dag ett, fortsatte Anders Berg.

På frågan vad som varit den största utmaningen svarade Anders att det var demonteringen av den förra byggnaden och att genomföra det stora bygget med hänsyn till Ångströmlaboratoriet som bedriver känslig verksamhet nära.

På plats var även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen som tidigare varit student på Linköpings universitet. Åsa bad oss komma ihåg att aldrig tappa respekten för kunskap och erfarenhet och att vi, när vi möter utmaningar i våra liv ”håller huvudet kallt och hjärtat varmt”.

Efter den officiella invigningen av Studenthuset inleds en invigningsvecka med en mängd olika aktiviteter. Veckan avslutas med Kalasmottagningen för universitetets nya studenter torsdagen den 5 september.

Fullständigt schema för invigningsveckan finns här: https://liu.se/studenthusetlänk till annan webbplats

 

Studenthuset på Campus Valla med stilig rosett under invigningen.

Studenthuset på Campus Valla med stilig rosett under invigningen.

Anders Berg, Akademiska Hus, med Helen Dannetun, rektor Linköpings universitet.
Anders Berg, Akademiska Hus, med Helen Dannetun, rektor Linköpings universitet.