Mer om Örebro Campus Lab?

Karl Karlström
Projektchef
076 104 22 16
karl.karlstrom@akademiskahus.se

AR-projektet Wall of Inspiration invigt på Örebro universitet

Onsdag, 9 oktober 2019

I dag invigde Örebro universitet jubileumsutställningen Wall of Inspiration. Utställningen är en del i Akademiska Hus och Örebro universitets samverkansprojekt Örebro Campus Lab som drog igång för drygt ett år sedan. Besökaren kan med hjälp av appen ”ORU AR” och AR-teknik se och höra 20 alumner samt Akademiska Hus fastighetschef berätta om sina karriärer och om sin tid på universitetet.

Bakgrunden till projektet är att man ville skapa ett brett intresse för nytänkande och ge exempel på vad man kan använda AR-teknik till. I ett första steg vill man nå ut till studenter, medarbetare och gäster. Eftersom universitetet firar 20 års-jubileum i år passade man på att uppmärksamma alumner och andra med koppling till universitetet med en utställning.

– Vi har som mål att tillsammans med Örebro universitet verka för att universitetet på ett framgångsrikt sätt blir landets mest digitaliserade och hållbara lärosäte. AR-projektet Wall of Inspiration är den senaste satsningen inom detta gemensamma arbete och en viktig pusselbit som tar oss ett steg närmare att utveckla Campus Örebro till en utbildnings- och forskningsmiljö i digital och hållbar framkant, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Utställningen består av 20 tavlor av alumner samt appen ”ORU AR”. Med hjälp av AR-teknik kan besökare se och höra de 20 alumnerna berätta om sina karriärer och om sin tid på Örebro universitet. Bland andra medverkar OS-medaljören Ulrika Knape-Lindberg, världssopranen Camilla Tilling och Telias avgående vd Johan Dennelind och Akademiska Hus fastighetschef Owe Flodin i utställningen.

– Vi är väldigt glada och stolta över att kunna presentera Wall of Inspiration, som är en hyllning till våra alumner. Förhoppningen är att de ska vara en källa till inspiration både för våra nuvarande studenter och för alla de som funderar på att börja studera vid Örebro universitet, säger rektor Johan Schnürer.

 

  • Vad är AR?

AR är en av de stora kommande innovationerna i teknikvärlden just nu. AR står för augmented reality, ”förstärkt verklighet” på svenska. Definitionen av AR är att verkligheten kombineras med digitalt innehåll, till exempel de små figurerna i mobilspelet Pokémon Go, som många kanske känner igen, som till synes dyker upp i miljön omkring oss. 

Här kan du se hur Owe Flodin syns i projektet