För mer information

Mia Edofsson
Hållbarhetschef
072 588 24 21
mia.edofsson@akademiskahus.se

Fransk matsvinnshjälte besöker A Working Lab i Göteborg

Onsdag, 30 oktober 2019
Han lyckades få fram ett förbud mot att franska restauranger och livsmedelsbutiker slänger mat. Årets pristagare av WIN WIN Sustainability Award heter Arash Derambarsh och igår besökte han Waste – den nyöppnade restaurangen i innovationsarenan A Working Lab vid Johanneberg Science Park.

Magnus Bengtsson som driver restaurang Waste tillsammans med Arash Derambarsh årets pristagare av WIN WIN Sustainability Award.

Genom hårt arbete och ett stort engagemang lyckades han driva igenom ett förbud för franska livsmedelsbutiker och restauranger att slänga mat. Arash Derambarsh är domare och statsråd i staden Courbevoie, Frankrike. Han hade tidigt ett stort intresse för matsvinnsfrågan, en fråga som tack vare den franska matkulturen har ett högt engagemang i Frankrike. När han lyckades få ihop 210 000 underskrifter för sitt lagförslag som gick ut på att lagstifta mot att matbutiker förstör och slänger ätbar mat, togs frågan upp i det franska parlamentet och i februari 2016 röstades hans lagförslag igenom. När han utsågs som vinnare i somras hade 1,5 miljoner skrivit under hans lista.  

Tack vare den nya franska lagen tillvaratas alla de råvaror och matprodukter som tidigare gick direkt i soporna. Istället tas de idag om hand av välgörenhetsorganisationer eller så kallade matbanker, och mättar människor som annars gått hungriga.  

Väl vald plats för regional diskussion 

Att han besökte den nyligen öppnade restaurangen Waste i A Working Lab, Akademiska Hus nya innovationsarena i Göteborg, är ingen slump. Waste har som grundfilosofi att tillvarata alla råvaror i möjligaste mån. Ambitionen är att minska matsvinnet till noll i alla led från leverantör till kök och från tallriken. Det innebär bland annat nya produktionsmetoder och nya rutiner i samverkan med leverantörer och en meny där mat som annars skulle gått till spillo tas till vara av kockar som brinner för hållbarhet och näringsriktig mat. Även gästerna ska engageras och på olika sätt uppmuntras att inte slänga mat. Tillsammans med Waste, forskningsinstitutet RISE och företaget Boid har Akademiska Hus initierat ett demonstrationsprojekt för att skala upp och sprida konceptet till andra platser. 

Studieförbundet vuxenskolan arrangerar under kvällen det första av fem rundabordssamtal för att uppmärksamma en av vår tids största utmaningar – att minska matsvinnet.  En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs bort. Detta samtidigt som livsmedelsproduktionen har en stor miljö- och klimatpåverkan och behovet av livsmedel är stort. 

Prisceremoni den 31 oktober 

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är ett internationellt pris som årligen delas ut till en eller flera aktörer som bidrar till och arbetar för en mer hållbar framtid. Prissumman är på 1 miljon svenska kronor och bland tidigare pristagare finner vi namn som bland annat Al Gore, Kofi Annan och Margot Wallström. På torsdag tar Arash Derambarsh emot priset vid Göteborgsoperan. 

WIN WIN:s ungdomspris 2019 

Vid ceremonin utdelas även ett ungdomspris,WIN WIN Gothenburg Sustainability Youth AwardPriset syftar till att inspirera unga till att fortsätta engagera sig i frågor som driver det hållbara samhället framåt. Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus, är en av jurymedlemmarna och temat för 2019 är ”Hållbar mat”. Det är för andra gången i ordningen sedan ungdomspriset instiftades och denna gång heter det vinnande bidraget ”Alger – lösningen på framtidens livsmedelsförsörjning?”. Pristagarna heter Mina ShabbakiGörkem Ölmez och Nina Lam, och är elever på Lindholmens Tekniska Gymnasium. Projektidén bakom det vinnande bidraget syftar till att med hjälp av småskalig produktion i närmiljön tillgängliggöra och öka konsumtionen av alger. Alla gymnasieelever i årskurs 3 i Västra Götalandsregionen har haft möjlighet att delta. Utmärkelsen består av ett stipendium på 10 000 kr.