Till navigation Till innehåll (s)

Biomedicum nominerad till Mipim Awards 2020

Torsdag, 30 januari 2020

1100px_Biomedicum3_foto_Jean-Baptiste-Béranger.jpg

Ett av Europas största forskningslabb – Biomedicum – som Akademiska Hus har uppfört åt Karolinska Institutet i Solna har som enda svensk byggnad nominerats till det prestigefulla priset Mipim Awards 2020.

Det är i kategorin Best Healthcare Development som Biomedicum, som enda svenska nominerade, kan ta hem pris när en vinnare koras på den franska fastighetsmässan i juni.

Biomedicum är ett av Europas största forskningslabb med plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid KI. Biomedicum sträcker sig över elva våningar och är utrustad med spetsteknologi för att möjliggöra världsledande experimentell forskning. Biomedicum ska främja interaktion, nya samarbeten och utbyte av erfarenheter, idéer och tekniker över gränserna när flera vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett och samma tak. För Akademiska Hus är det vårt enskilt största byggprojekt någonsin, som stod klart för inflyttning i april i 2018 – före utsatt tid och till en lägre kostnad än beräknat. 

Biomedicum har uppmärksammats vid flera tillfällen, bland annat har byggnaden utsetts till Årets Bygge 2019. 


Fakta Biomedicum

Byggstart: 2013
Inflyttning: 2018
Byggherre: Akademiska Hus
Hyresgäst: Karolinska Institutet
Arkitekt: CF Möller
Inredningsarkitekt: Nyréns Arkitektkontor
Generalentreprenör: Skanska Totalyta: 65 000 m2
Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Silver