Till navigation Till innehåll (s)

Studenthuset vinner Årets Bygge 2020

Tisdag, 31 mars 2020
Idag delades det prestigefyllda priset Årets Bygge ut och vinnare blev återigen en byggnad uppförd av Akademiska Hus. I år går priset till Studenthuset vid Linköping universitet – Campus Vallas nya centrala nav som samlar samtliga servicefunktioner för studenter och ett modernt bibliotek på en och samma plats.

Studenthuset på Campus Valla

Studenthuset på Campus Valla vann Årets Bygge 2020. Bild: Linköpings universitet.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling, som lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form under året. Bland totalt 20 nominerade projekt stod det idag klart att det var det nya Studenthuset vid Linköpings universitet som kammade hem segern.

Juryns motivering lyder:

”En tydlig gemensam vision följd av samverkan mellan alla aktörer har präglat genomförandet. Projektet har genomsyrats av innovativa lösningar där bland annat vindprojektering och parametrisk design har använts på riktigt. En mycket tydlig kostnadsstyrning har möjliggjort den låga byggkostnaden. Vinnaren har fått högst betyg inom samtliga av Årets Bygges bedömningskriterier. Arbetsglädje, stolthet och gott ledarskap har bidragit till att Studenthuset i Linköping nu kan titulera sig som vinnare av Årets Bygge 2020.”

– Att ett av Akademiska Hus byggprojekt åter igen utses till Årets Bygge är naturligtvis väldigt glädjande. Tillsammans med Linköpings universitet och övriga inblandade parter har vårt mål varit att skapa en miljö där studenterna känner sig hemma och där vi genom ett gott samarbete har byggt ett nytt studenthus som ligger i hållbarhetsmässig framkant, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Studenthuset är ett möjligheternas hus med plats för studier, arbete och nya tankar med bland annat 1000 nya studieplatser och innovativa lärandemiljöer. Samtliga servicefunktioner för studenterna erbjuds på ett och samma ställe; reception, studenthälsa, antagnings- och examensservice, grupprum, restaurang och studentdrivet café. Dessutom har ett modernt bibliotek integrerats i byggnaden.

Optimerats ur hållbarhetssynpunkt

Bygget av Studenthuset har pågått sedan maj 2017 och Akademiska Hus har investerat cirka 460 miljoner kronor i de 16 100 m2 stora lokalerna. Byggnaden har uppnått högsta möjliga miljöcertifiering – Miljöbyggnad Guld – genom att energilösningar, inomhusmiljön och materialval har optimerats ur hållbarhetssynpunkt. Mycket av inredningen är återbruk och några möbler har studenter från Malmstens Linköpings universitet har designat. 

– Det är otroligt roligt att Studenthuset vinner Årets Bygge. Det är ett fantastiskt hus som överträffar den vision och de förhoppningar vi hade om huset. Vi ville att det skulle fyllas av myller, vara en mötesplats över gränser, en plats att trivas på och som skulle användas för många olika typer av ändamål. Det har vi fått och mer därtill. Alla älskar huset! säger Karolina Ganhammar, universitetsarkitekt vid Linköpings universitet.

Hon fortsätter:

– Hållbarhet har varit ett ledord för oss hela projektet igenom allt ifrån ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, men jag skulle också vilja lägga till hållbart samarbete, för det är tack vare vårt fantastiska, och vågar jag påstå unika, samarbete i alla led som vi är där vi är idag.

Det här är tredje gången en byggnad uppförd av Akademiska Hus vinner Årets Bygge. Förra året gick priset till ett av Europas största forskningslabb, Biomedicum, och år 2014 gick priset till Aula Medica. Båda byggnaderna har Akademiska Hus uppfört åt Karolinska Institutet på Campus Solna.

Fakta Studenthuset

  • Byggherre och projektledning: Akademiska Hus
  • Entreprenör: Peab
  • Arkitekt: White Arkitekter
  • Byggstart: maj 2017
  • Färdigställande: juli 2019
  • Hyresgäst: Linköpings universitet
  • Bruttoarea: 16 100 m2
  • Totalkostnad: 460 Mkr
  • Certifiering: Miljöbyggnad Guld