Till navigation Till innehåll (s)

Kerstin Lindberg Göransson: "En annorlunda termin som ger viktiga insikter"

Onsdag, 10 juni 2020

Nu står sommaren i full blom och en mycket annorlunda termin går mot sitt slut. Från och med måndag hävs de unika rekommendationerna för högskolor och universitet, som hållit våra campus tomma från studentliv nära tre månaders tid. Vi hoppas såklart att trenden för smittspridningen fortsätter nedåt och att vi vid höstens terminsstart fortsatt kan hålla campus öppet för alla studenter och forskareSamtidigt så vet vi med oss att vi också behöver ta höjd för och vara beredda på en återgång till ett mer stängt läge igen. 

Det har varit en stor utmaning för högskolor och universitet att så plötsligt och omfattande ställa om till digital undervisning och examination och jag är imponerad över på vilket sätt detta har genomförts. Vi på Akademiska Hus vill alltid bidra med så bra förutsättningar som möjligt för högre utbildning och forskning. Denna omtumlande tid har därför väckt många tankar hos oss om hur denna omställning kommer påverka verksamheten på längre sikt och vilka eventuella förändrade förutsättningar som kommer behövas på campus även efter pandemin.  

Vi ser fram emot att tillsammans med våra kunder orientera oss i de frågeställningar som denna tid väcker. Jag är säker på att vi gemensamt kommer att kunna ta till vara på erfarenheter från denna vårtermin för att fortsätta bidra till kunskapssveriges utveckling. Det är så vi kan skapa framtidens hållbara campus, där människor vill vara, mötas och utvecklasJag vill passa på att tipsa om ett digitalt Aha-samtal - om campusutveckling efter corona nu på måndag. Under samtalet får vi en lägesrapport från några av våra kunder om hur denna termin och omställning hittills har varit, men också tid för framtidsspaning och tankar om vilka beteendeförändringar som kan bestå över tid.  

För Akademiska Hus del har vår verksamhet i stort ändå kunnat fortsätta någorlunda som vanligt under våren, om än med mer social distans och med ett digitalt arbetssätt. Inom förvaltningen har vi tagit tillfället till att göra mindre ombyggnationer och underhållsarbeten invändigt på våra campusområden när studenter studerat på distans. Vi har under våren lanserat en mobil applikation ”Mitt Campus”, där alla som är verksamma på campus löpande kan få campusnära information, kontaktuppgifter till medarbetare på Akademiska Hus och en smidig funktion för att göra och följa felanmälan.    

Jag är övertygad om att många insikter vi fått och fortfarande får i denna pandemi, kan omvandlas till värdefull kunskap som vi tar med oss in i det nya normala. Håll i och håll ut, njut av sommaren och ta hand om er!