Till navigation Till innehåll (s)

Ny bok om campusplanering lanseras

Tisdag, 1 september 2020
På fem dagar skrev åtta författare en bok tillsammans om campusutveckling, "Hybrid environments for universities". Ett internationellt samarbetsprojekt där en av författarna är Christian Wallenborg, strategisk fastighetsutvecklare på Akademiska Hus.

Författarna är alla experter inom olika områden inom campus och lärandemiljöer, så som pedagogik, offentliga fastigheter, stadsplanering och landskapsarkitektur.

Genom ett tvärdisciplinärt angreppssätt och en samarbetsinriktad process gick gruppen samman för att ta sig an utmaningarna inom campus i en omvärld som ställer högre krav på kvalitet och hållbarhet. Resultatet blev en bok som innehåller ett manifest som tar upp nödvändiga steg och strategier för att skapa innovativa och hållbara “hybridmiljöer” för universitet.

– Trots bara fem dagar på oss hittade vi snabbt viktiga delar i framtida utveckling. Det var svårt att vara med på distans, men det var också bra träning inför coronan, säger Christian Wallenborg, strategisk fastighetsutvecklare på Akademiska Hus i Uppsala.

Extra utmaning på grund av pandemin

Tanken var att nio experter inom campusutveckling skulle ses på plats i Berlin i mars 2020 för att skriva en bok om hur organisationer bäst utvecklar processer för att utveckla campusmiljöer. Sedan kom coronaviruset och satte käppar i hjulen. Men med hjälp av en videouppkoppling kunde Christian Wallenborg i Uppsala ändå delta – och har nu skrivit boken “Hybrid environments for universities” tillsammans med forskarna.

Skribenterna är:

Katja Ninnemann, Bettina Liedtke, Alexandra den Heijer, Kerstin Gothe,  Cordula Loidl-Reisch,  Suvi Nenonen,  Jonathan Nestler,  Åse Tieva och  Christian Wallenborg.

 Du kan ladda hem boken “Hybrid environments for universities A shared commitment to campus innovation and sustainability” gratis här

 Boken lanseras vid ett event tisdag 1 september.