Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Ulf Däversjö
Direktör Affärsteknik och utveckling
072 544 24 17
ulf.daversjo@akademiskahus.se

Connect Us vinner Akademiska Hus Innovation Challenge

Fredag, 23 april 2021
Nu står det klart att Connect Us tar hem segern i studenttävlingen om framtidens campus. Förslaget handlar om att forma nya arbets- och mötesplatser på campus som stärker banden mellan näringsliv och studenter – något som kan ge inspiration i Akademiska Hus kommande campusutvecklingsprojekt.
Från vänster: Mantas Trakanavicius, Simon Schuster, Linn Ambring, Carl Hammarlund, Ahmad Al-Aref och Marcus Onmalm.
Det är Akademiska Hus som tillsammans med Chalmers i Göteborg har låtit tredjeårsstudenter vid programmet för industriell ekonomi utforska nya idéer om framtidens campus. Totalt har 120 studenter indelade i ett tjugotal grupper medverkat och utmaningen för varje grupp har varit att arbeta fram en innovation eller lösning med stöd av smart teknik utifrån en av Akademiska Hus tre fokusfrågor: hållbarhet, kund- och användarupplevelse samt framtidssäkrade fastigheter.  

Det vinnande förslaget Connect Us vill ge nytt liv till den fysiska mötesplatsen på campus genom att skapa flexibla och multifunktionella arbetsytor där studenter och näringsliv, tack vare ett smart digitalt bokningssystem och en nytänkande affärsmodell, delar ytor för ett mer hållbart lokalutnyttjande och en ökad samverkan. Bakom förslaget står studenterna Ahmad Al-Aref, Carl Hammarlund, Linn Ambring, Marcus Onmalm, Mantas Trakanavicius och Simon Schuster. 

– Vi är såklart glada för vinsten och att vårt bidrag är i linje med vad Akademiska Hus skapar för att minska glappet mellan näringsliv och studenter, säger studenten Carl Hammarlund. 

Unik inblick

För Akademiska Hus är innovation och digitalisering prioriterade områden, inte minst för att fortsatt kunna skapa relevanta campusområden som möter lärosätenas behov. Genom Akademiska Hus Innovation Challenge genereras en unik inblick i hur studenter ser på framtidens smarta campus och hur dessa ska utformas på bästa sätt. Detta är särskilt relevant då vi lever i en tid där omvärlden förändras snabbt och där den digitala utvecklingstakten har accelererat på ett sätt som ingen kunnat förutse det senaste året på grund av coronapandemin. 

– Det har varit otroligt spännande att följa studenterna under tävlingens gång och ta del av deras förslag på hur ett framtida campus ser ut och vilka tekniska lösningar som måste till för att realisera detta. Vinnarbidraget Connect Us har lyckats med bravur genom att förena digital teknik och skapa förutsättningar för möten mellan studenter och näringsliv på campus. Hela samarbetet är ett bra exempel på en co-creation som inte bara genererat många nya idéer utan något som också kan inspirera Akademiska Hus utvecklingsarbete framåt, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling på Akademiska Hus.   

– Från Chalmers sida har Innovation Challenge varit en riktigt lärorik aktivitet för både studenterna, kurslärarna och andra på Chalmers. Det kunde inte ha varit bättre tajming med tanke på denna pandemitid – studenterna fick möjlighet att engagera sig med morgondagens campus samtidigt som de fick applicera sina lärdomar från kursen i ett riktigt innovationsprojekt, säger Robin Teigland, kursansvarig och professor inom Management of Digitalization vid institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers.   
Akademiska Hus Innovation Challenge har pågått sedan i januari 2021. Vinnaren har korats genom en digital omröstning - öppen för alla - tillsammans med en jury bestående av representanter från Akademiska Hus. 

Se studenterna presentera det vinnande förslaget Connect Us här