Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus arrangerar fotoutställning vid universitetet i Luleå

Torsdag, 26 augusti 2021

Fotoutställning vid universitetet i Luleå

Idag öppnar en temporär utställningsyta för konst på universitetsområdet i Luleå. Den första utställningen - “Stadens ljus” - består av natursköna bilder från Luleå tagna av fotografen Daniel Holmgren där ljuset står i centrum. Utställningen är gratis och öppen för alla.

Det sker mycket på campusområdet vid Luleå tekniska universitet. Under de senaste åren har Akademiska Hus rustat upp utemiljön längs den centrala Regnbågsallén med bland annat ny marksten, flera trivsamma sittplatser, varierad växtlighet och vacker belysning. Tillsammans med universitetet planeras även ett helt nytt kvarter, Deltakvarteret, för att möta lärosätets behov av framtidens lärandemiljöer och arbetsplatser. Det är inför arbetet med att förverkliga Deltakvarteret som Akademiska Hus förvandlar delar av byggarbetsplatsen till en öppen fotoutställning.

– Konst spelar en viktig roll i skapandet av attraktiva campusområden och med konst på campus vill vi inspirera alla som vistas där till nya perspektiv och tankar. Vi hoppas också att utställningen i Luleå ska bidra till att vi får en trevlig utomhusmiljö trots att byggnation pågår, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Utställningen består av 30 verk och sker samarbete med fotografen Daniel Holmgren. Han är uppvuxen i Luleå och det är även här han är verksam som fotograf.
– Det är lätt att bli hemmablind så jag vill i detta samarbete med Akademiska Hus lyfta delar av Luleås förtrollande platser. Jag hoppas ni gillar det ni ser, säger Daniel Holmgren.

Fotoutställningen finns på västra delen av Regnbågsallén. Närmsta busshållplats är Luleå universitet Aurorum och närmsta parkeringsplats är vid Teknikens hus. Fotoutställningen finns på plats mellan 26 augusti 2021 och hösten 2022. Tanken är att ytan ska fortsätta att fungera som en plats för tillfälliga utställningar även framöver.

Akademiska Hus har en av de största samlingarna av offentlig konst i Sverige med flera hundra permanenta verk i sitt fastighetsbestånd.