Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus har dubbelchans på utmärkelsen ”Bästa huset i stan”

Torsdag, 18 november 2021

AH-humanisten-webb.jpg

Både Humanisten vid Näckrosen i Göteborg och Igloon, anläggningen för fjärrkyla, på Medicinareberget är nominerade till det ärofyllda priset om Göteborgs bästa byggnad år 2020. Priset delas ut av Per och Alma Olssons fond och kriterierna utgår både från utformning och användning av byggnaden.

Vinnaren av årets bästa byggnad erhåller en plakett och en summa på 5000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra. Ett ganska litet pris jämfört med andra liknande, men såklart en stor ära att få. Nu har alltså Akademiska Hus dubbel chans att kamma hem priset med två av åtta nominerade för 2020 års pris. På grund av pandemin utdelas i år priserna både för 2020 och 2021.

igloo-medicinareberget-web.jpg

Per och Alma Olsson var ett barnlöst grosshandlarpar som i sitt testamente från 1926 donerade 100 000 kronor till Göteborgs stad. Pengarna bildade en fond som varje år delar ut en prispeng till "den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav".

Vinnaren av priset kommer utses i december.