Till navigation Till innehåll (s)

Ny street art-konst till Högskolan i Borås

Tisdag, 28 juni 2022

Streetart-boras-daleast-1000x650.jpg

Den världskände och populära konstnären DALeast återvänder till Borås för att än en gång uppföra ett konstverk på högskolebibliotekets fasad. Hans förra verk togs bort i samband med en renovering, men nu ska byggnaden återigen användas som canvas och ge campus ett nytt kreativt inslag.

Det nya verket tar form mellan den 2 och 10 juli och hur det växer fram kommer att kunna följas i realtid. Precis som förra gången vet bara konstnären själv vad verket ska föreställa. Inga skisser eller beskrivningar har visats upp i förväg.

- Vi är många som har längtat efter att bibliotekets fasad återigen ska prydas av DALeasts konst. Vi hoppas att det blir något som både boråsarna och de som vistas på campus kan vara stolta över och att konstverket ska stärka högskolans design- och konstprofil, säger Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.

Campus-högskolan-december-2016-Foto-Anna-Sigge-1000x650.pngDet förra konstverket som fick tas bort i samband med en fasadrenovering.

Ersätter den blå fågeln

Det var under street art-festivalen No Limit år 2015 som DALeast var en av en rad konstnärer från hela världen som skapade konstverk på offentliga platser runt om i Borås. Med hjälp av graffitti uppförde han då en blå fågel på högskolebibliotekets fasad som bredde ut sina vingar över flera parallella väggsektioner. Konstverket var egentligen tänkt att bara sitta uppe en begränsad tid, men på grund av sin popularitet hos såväl högskolan som invånare i Borås fick verket vara kvar fram till 2019 då fasaden genomgick en omfattande renovering. Redan i samband med att det konstverket försvann beslutades att ett nytt konstverk skulle få chansen att smycka väggarna i framtiden och nu står det alltså klart att uppdraget än en gång går till DALeast. Konstverket skulle ha uppförts under jubileumsåret 2021 och i samband med Borås 400-årsfirande men har blivit försenat.

- Detta är en present till Borås och stadens invånare och vi har verkligen saknat fågeln som var en av våra mest uppskattade muraler. Det nya konstverket kommer att ingå i Borås stora samling av muraler som skapats under street art festivalerna No Limit och blir ett fint tillskott till den, säger Helena Ransjö Alcenius, vd på Borås TME.

Det nya konstverket finansieras av Akademiska Hus och Borås TME och sker i samarbete med Högskolan i Borås och Artscape.

- Örnen blev något av en symbol både för högskolan och staden. Det ska bli spännande att se vad det nya konstverket kommer att ha för roll i vårt samlade campus, alldeles oavsett så ör det nya konstverket välkommet, säger Ann-Christin Andreasson, kommunikationschef vid Högskolan i Borås.

Akademiska Hus och konst  

Tillsammans med landets universitet och högskolor verkar Akademiska Hus för att skapa levande och konkurrenskraftiga campus. Med det menas miljöer som förutom hög kvalitet på undervisning och forskning också erbjuder mötesplatser som främjar samarbete och kunskapsöverföring mellan akademi, näringsliv och det omgivande samhället, men även att det ska finnas tillgång på campusnära studentbostäder, service, idrott och kultur.  

Akademiska Hus har en av de största samlingarna av offentlig konst i Sverige med flera hundra permanenta verk i sitt fastighetsbestånd. Förutom ett nytt street art-konstverk i Borås har Akademiska Hus ett tätt samarbete med Statens konstråd för att tillsammans bryta ny mark för hur konst kan bidra i forsknings- och lärandemiljöer.