Till navigation Till innehåll (s)

Mer information

Jan Henningsson
Projektchef
076 832 25 54
jan.henningsson@akademiskahus.se

A Working Lab i Göteborg prisas för gröna tak

Onsdag, 15 mars 2023

awl chalmers.jpg

Scandinavian Green Roof Institute arrangerar varje år The Green Roof Award - ett pris för bästa gröna taket i Skandinavien. I år vinner huset A Working Lab på Chalmersområdet kategorin för extensiva gröna tak.

Byggnaden, som stod klar under 2019, är en unik plats för innovation som laborerar med framtidens kontor och lärandemiljöer där akademi, näringsliv och samhällsaktörer möts. Hållbarhet har hela tiden varit en väldigt stor del av projektet som är certifierat enligt Miljöbyggnad nivå Guld.

De gröna taken, som finns på den utskjutande delen av varje våning hos A Working Lab, har flera positiva effekter. Dels tillför de växtlighet som har en positiv inverkan på områdets klimat- och miljöförhållanden. Dels har växtligheten en förmåga att absorbera fallande nederbörd och på så vis underlätta dagvattenhanteringen. I tillägg till detta skapas förstås också en trevlig miljö och utsikt från de terrasser som finns i byggnaden och där man har utsikt över växtligheten på taken.

Så här låter juryns motivering:
The working lab is a great example of how extensive green roofs can be used to improve the environmental and social performance of a building. In the working lab project, extensive green roofs are installed on multiple surfaces and linked to recreational areas on several floors. As such the vegetation has the potential to improve the well-being of visitors and tenants. Additionally, the thin green roof mats have a higher water holding capacity as compared to the conventional system.

 

Priset kommer delas ut senare under våren.