Till navigation Till innehåll (s)

Från gräsmatta till permakulturträdgård

En studentförening på Campus Ultuna fick en idé: vi vill skapa en permakulturträdgård på campus! Ett år senare växer nu morötter, potatis och zucchini mitt på campus Ultuna, utanför Uppsala. Initiativet blev verklighet efter ett nära samarbete mellan Akademiska Hus och studentföreningen Ultuna permakultur. 

Den prunkande permakulturträdgården ligger vackert i ena hörnet av campus, framför Akademiska Hus studentbostäder Hydra. Ett år tidigare låg här bara en tom gräsmatta som inte gjorde särskilt mycket för den biologiska mångfalden - nu finns här ett välfungerande ekosystem med nyttoväxter och pollinerare. Dessutom blir utomhusmiljön en förlängning av vardagsrummet för de studenter som bor på campus som kan användas till både studier och återhämtning. 

- Det jag är mest stolt över med det här projektet är hela resan – hur vi från start har jobbat tillsammans med kunden i ett väldigt tidigt skede och format något som blir en produkt som går att visa upp och som alla som är i området, oavsett om man jobbar här, om man är student eller om man bor i närområdet, kan gå hit och se och uppleva, säger Frida Melin, tf fastighetschef på Akademiska Hus. 

Små medel räcker långt 

Man kan tro att det är dyrt att skapa en 3 000 kvadratmeter stor trädgård, men faktum är att mycket kunde göras med ganska små medel. Akademiska Hus bidrog med redskap och material i forma av jord, flis och halm. Sedan tog Studentföreningen ansvar för att köpa in planera och odla i trädgården. 

-Samarbetet med Akademiska Hus har varit fantastiskt. De har gett fullt stöd till oss från första dagen och har verkligen tagit ett stort intresse för permakultur. Att göra detta på universitetsområdet, tillsammans med Akademiska Hus är en stor grej för oss – det ger oss tillgång till alla unga studenter som är intresserade av att lära sig mer, säger Max Whitman på Ultuna permakultur. 

Är du också nyfiken på hur utomhusmiljöerna på ditt campus skulle kunna utvecklas?

Akademiska Hus vill gärna göra fler samverkansprojekt och utveckla våra campusmiljöer tillsammans med våra kunder. Vill du veta mer eller är nyfiken på hur vi kan utveckla ditt campus, k
ontakta din lokala fastighetschef på Akademiska Hus. 

Max.png

"Samarbetet med Akademiska Hus har varit fantastiskt. De har gett fullt stöd till oss från första dagen och har verkligen tagit ett stort intresse för permakultur. "

 

Se filmen om hur vi arbetade tillsammans i projektet!