Till navigation Till innehåll (s)

Utformning av utomhusarbetsplatser

En utearbetsplats ger både möjlighet att ta vara på de ljusa timmarna under vår och höst och få alla fördelar som det innebär att vistas utomhus. Att arbeta utomhus kan, enligt forskning minska stressnivåer, stärka immunförsvaret och stimulera tankeverksamhet och kreativitet.

Med dagens digitala lösningar och mobila teknik finns alla möjligheter för att flytta ut kontorsarbetet utomhus och utföra de flesta aktiviteter som inte kräver mer utrustning än en bärbar dator eller padda. Att kunna gå ut en stund och arbeta i närnaturen kan förbättra arbetsmiljön genom ökat intag av dagsljus och frisk luft, ökad variation och minskat stillasittande. Det finns många olika varianter av utomhusarbete; det kan vara att ta ett promenadmöte i en park, att sitta tillfälligt vid en plats utomhus eller att arbeta på en särskilt anpassad utearbetsplats.

Flexibla arbetsplatser utomhus kan bestå av enkla möblemang som tåls att kompletteras och tas isär. Väderskydd kan skapas från närliggande träd eller byggnader och skugga från trädkronor som ger möjlighet att arbeta på sina bärbara datorer. Tillgång till wifi och belysning bör finnas och möjlighet till eluttag är ett plus. Det är viktigt att ta hänsyn till material på möblerna, exempelvis ska de vara enkla att torka av efter regn, och bordsytor ska lämpa sig för dator- och pappersarbete.