Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

Frida Melin
Fastighetschef
072 220 90 45
frida.melin@akademiskahus.se
Informationsflöde
Campus Alnarp

Nu flyttar NordGen in i sin nya klimatsmarta byggnad på Campus Alnarp

Efter knappt ett år av byggnation kan nu Nordiskt Genresurscenter (NordGen) flytta in i sina nya lokaler i ett centralt läge på Campus Alnarp.

Nordiskt Genresurscenter (NordGen) är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. Deras uppdrag är att bevara och främja ett hållbart nyttjande av de genetiska resurser som växter, husdjur och skog i Norden bär på. Institutionen lyder under Nordiska ministerrådet och har haft sitt huvudkontor i Alnarp sedan 2001.

Den nya byggnaden består av cirka 1 700 kvadratmeter fördelade på två våningsplan. Majoriteten av ytorna utgörs av kontor, men det finns även moderna labblokaler och ett 300 kvadratmeter stort frölager. Akademiska Hus har investerat 67 miljoner kronor i den nya byggnaden.

- Vi är glada att kunna överlämna detta klimatsmarta hus till NordGen och att dess placering på Campus Alnarp kommer öka samverkan kring hållbar utveckling på regional, nationell och internationell nivå, säger Frida Melin, fastighetschef  på Akademiska Hus. 

 

Stort fokus på en hållbar byggnad

Både Akademiska Hus och NordGen har högt ställda hållbarhetsmål. Valet föll därför på att byggnaden skulle byggas i trä. Taket är dessutom utrustas med både grön sedum och solceller som kommer att generera drygt 35 000 kWh miljövänlig el varje år. Det motsvarar två tredjedelar av byggnadens fastighetsel.

- Genom att optimera samverkan mellan olika energisystem har vi skapat en mycket energieffektiv byggnad och hjälper även vår kund till mycket låg klimatpåverkan inom sin verksamhet. Vi ser också att vi genom klimateffektiva materialval har en mycket låg klimatpåverkan från byggskedet, säger Anna Bernstad Saraiva, hållbarhetssamordnare på Akademiska Hus.