Till navigation Till innehåll (s)

Så mår våra träd

I slutet av 2022 genomfördes en omfattande trädinventering och besiktning av träd på KTH, GIH och KMH. Tyvärr har en del träd bedömts vara i så pass dåligt skick att de kommer att fällas. 

 

Trädbeståndet består till mestadels av äldre träd i stort behov av tillsyn och skötsel. Artvariationen är blandad med inslag av anlagda parkträd som björk, ek, lind och avenbok.

 

Besiktning har utförts okulärt och instrumentellt där instrumentet IML Resi300BT användes för att upptäcka röta och andra defekter i trädstammarna. Metoden som används vid okulär besiktning grundar sig på VTA (Visual Tree Assessment) och TRAQ (Tree Risk Assessment Qualification) som är två vedertagna metoder i branschen för besiktning av träd.

 

Träd i campusmiljö

Universitetsområdena används flitigt och frekventeras av all typ av persontrafik, cykeltrafik, biltrafik och tillfälligtvis även av byggtrafik. Området ställer höga krav på säkerhet för liv och egendom. Samtidigt mår vi människor bra av att vistas i närheten av träd och grönska. Forskning har visat att stress kan minska hos dem som vistas i en miljö med till exempel lövträd. På campus har vi ett varierat trädbestånd där björk och ek dominerar när det kommer till stora träd. En intressant aspekt är att stora/höga träd är viktigt som höjdmarkör i vår livsmiljö eftersom de ger oss en vertikal referens som t.ex. byggnader inte ensamma kan ge. Vi lägger stort fokus på att vårda och underhålla de stora träden genom beskärning så att de håller sig starka och friska och kan leva länge. Stora träd kan vara värdefulla även då de har dött. Det är därför viktigt att diskutera möjligheten att bevara vissa döda träd som boplats åt djur, utan att äventyra säkerheten i området. 

 

Åtgärder 2023

Utifrån inventeringen och besiktningen av vårt trädbestånd kommer vi att behöva vidta åtgärder, dels för att förhindra risker, dels för att vårda beståndet. Under 2023 kommer ett antal träd att behöva fällas, främst på KTH men även ett fåtal på GIH. Utöver detta kommer underhållsbeskärning, kronhöjning och formklippning att ske över alla tre campusområden. De träd som kommer att behöva fällas på grund av att de medför en risk kommer att skyltas upp med information om detta en tid före fällning.

 

Där större träd fälls undersöks möjligheterna att bevara stammen som en faunadepå. För att faunadepån ska bli lyckad måste vi anpassa oss till omgivningen och läget, därför flyttas stammen ibland från platsen där den tidigare stått. Vi planerar också för återplantering när träd fälls. För att få till en bra lösning och placering för det nya trädet utvärderas placeringen noga utifrån hur marken är där tidigare träd vuxit. Ibland kan marken där ett träd tidigare stått behöva återhämta sig innan ett nytt träd planteras där, då kan annan närliggande plats bli ett alternativ.

 

Trädbeståndet på KTH Campus består till mestadels av äldre träd i stort behov av tillsyn och skötsel. Artvariationen är blandad med inslag av anlagda parkträd som björk, ek, lind och avenbok.