Till navigation Till innehåll (s)

För mer information:

John Johnsson
Energiingenjör
076 101 73 74
john.johnsson@akademiskahus.se
Informationsflöde
Ekonomikum

Solcellerna på campus blir fler och fler

Bild4.jpg

Akademiska Hus och Uppsala universitet jobbar tillsammans för att öka mängden förnybar energi i våra hus. Under 2019 togs det därför ett beslut att installera en större solcellssatsning på universitetets tak i Uppsala. Totalt planerade vi att installera solceller med en total effekt på ca 700 kWp. Anläggningarna beräknades då årligen kunna producera ca 600 000 kWh/år, vilket ungefär motsvarar den årliga förbrukningen i 300 studentlägenheter.

I slutet av juni besökte Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt de nyinstallerade solcellerna på Ekonomikum tillsammans med Akademiska Hus vd Kerstin Lindberg Göransson. Du kan se en kort film från besöket på Uppsala universitets Facebooksida.

I takt med att solceller blir mer populära i Sverige och världen sjunker priset på dessa anläggningar. Solcellerna har dessutom blivit allt mer effektiva, vilket gör att det idag är en stor miljövinst att installera solceller och enligt våra beräkningar tror vi att vi kommer kunna producera cirka 1 300 000 kWh/år istället för de 600 000 kWh/år som det tidigare var tänkt.

Just nu håller vi på att installera en större solcellsanläggning på EBC och dessutom håller vi på att utöka den anläggning som finns i Engelska parken.