Till navigation Till innehåll (s)

Alfred Nobels Allé 8 (ANA 8)

ANA 8.jpg

Kortfakta

Adress: Alfred Nobels Allé 8

Anl. nr: A0198001

Byggår: 1974

Arkitekt: FL Arkitekter AB (FLAB)

Alfred Nobels Allé 8 består idag av den ursprungliga byggnaden från 1973 och tillbyggnaden, även kallad Smalhuset, med byggår 2002. Den ursprungliga byggnaden ritades av HLLS arkitektkontor och tillbyggnaden av FL arkitekter AB.



Mellan de båda byggnadskropparna finns ljusgården som i plan 4 förbinder de båda byggnaderna med ljusgårdens glastak och glasfasad. På plan 4, som också är markplan finns restaurang och bibliotek strax innanför entrén.



Byggnadens lokaler disponeras av ett flertal institutioner inom KI. Genom sitt läge ett viktigt kommunikationssystem med besökare, personal och patienter till Huddinge sjukhus.

Byggnadsguide

Allmänt

Byggnaden består av sex våningsplan och ett garageplan. 

På plan 3 finns byggnadens garage, cykelrum, förråd/skyddsrum och installationsutrymmen. Plan 4 är entréplan med huvudentré från Alfred Nobels Allé, bibliotek, café, hörsalar, lärosalar och lastkaj. På plan 5 ligger byggnadens entré från Blickagången, Kliniskt träningscenter (KTC), dusch, omklädningsrum och lounge samt gångbro över till smalhusets kontorslokaler. Plan 6-8 inrymmer Tandläkarutbildningens kliniker samt Framtidens lab och kontor.  Plan 9 i smalhuset är en konferensvåning med mötesrum, seminarierum och hörsal samt teknikutrymmen.

Förhållningsregler

Det är inte tillåtet att:

  • Placera möbler eller lagrade föremål närmare än 0,5 m runt branddetektorer och sprinklerhuvuden.
  • Medföra och använda privata elektriska hushållsapparater inom Karolinska Institutets lokaler.

Parkering

Bilparkering

Parkering sker på allmänna parkeringsytor inom universitetsområdet. Byggnaden har ett garage för hyresgäster med parkeringstillstånd. Nedfart sker från gaveln mot Alfred Nobels Allé 8 B och rymmer parkeringsplatser för bil, MC samt fordon med handikapptillstånd.  Parkeringstillstånd administreras av verksamheten. 

Parkeringsplatser för fordon med handikapptillstånd finns även utanför huvudentrén Alfred Nobels Allé 8. 

Cykelparkering

Cykelställ finns utmed Alfred Nobels Allé. Ett låst cykelrum finns på plan 3 och nås från garaget alternativt trapphus C. Kod lämnas ut av verksamheten.

Avfallshantering

Viss källsortering sker lokalt på varje våningsplan. I byggnadens avfallsrum sorteras avfall i olika fraktioner. Åtkomst till avfallsrummet finns på våningsplan 4. Hämtning sker utifrån lastkaj Alfred Nobels Allé 8 B. 

Vid mottagande av gods ansvarar brukaren själv för bortforsling av lastpallar och emballage.

Hissar

Byggnaden har totalt 12 personhissar varav fyra är transporthissar. 

Hissar vid brand

Vid brand går hissarna till entréplan, släpper av eventuella passagerare och blockeras för vidare färd. Vid brand på entréplanet styrs hissarna till alternativt evakueringsplan. 

Hissarna får inte användas vid brand. 

Nödsignal hissar

Om en hiss stannar mellan våningarna ska knappen för nödsignal hållas intryckt i minst 15 sekunder. Utanför larmande hiss ljuder en larmsignal och nödlarm med talkommunikation går till bemannad hissjour dygnet runt.

Specialkörning av flytande kvävgas och prioriterad körning 

Hiss E ska användas för specialkörning av flytande kvävgas och påkallas via passerkort. Hissen lastas med flytande kvävgas och skickas till destinationsplanet utan medföljande person, stannar där med stängda dörrar och inväntar att ansvarig person öppnar dörrarna via sitt passerkort och tar emot godset. Under transport med flytande kvävgas får person inte medfölja. 

Hiss E är utrustade med funktion för prioriterad körning. Denna funktion används vid transporter av t.ex. kemiskt avfall till avfallsrummet och aktiveras via nyckelbrytare.

Vid specialtransporter kopplas funktion av utvändiga anropsknappar bort.

 

Tillgänglighetsinformation

Parkering

För fordon med handikapptillstånd finns avsedda garageplatser på Alfred Nobels Allé 8 B. Parkeringsplatser för fordon med handikapptillstånd finns även utanför huvudentrén Alfred Nobels Allé 8. 

Entréer och hissar

Byggnadens entréer är tillgängliga och samtliga våningsplan kan nås med hiss.

Omklädningsrum plan 5

I omklädningsrummen på plan 5 finns tillgänglighetsanpassad toalett utrustad med dusch.

Utbildningslaboratorium

Utbildningslaboratorier på plan 8 är tillgänglighetsanpassade. 

Brandskydd

Automatiskt brandlarm

I byggnaden finns rökdetektorer som vid brandrök automatiskt utlöser ett brandlarm. Signal till utrymning ljuder sektionsvis via siren och i vissa lokaler i kombination med rött blixtljus. 

På plan 4 och 5 samt i mat- och pausrum på plan 7, ges signal till utrymning via ett talande utrymningsmeddelande på svenska och engelska.

Hela huset utryms inte samtidigt utan utrymning sker sektionsvis enligt signal.

Brandceller

Byggnaderna är indelad i ett antal brandceller för att förhindra att brand och rök sprids. I byggnaden finns rökgasgardiner som vid brandlarm går ner automatiskt för att få en rökfri miljö under utrymning. Rökgasgardinerna finns i den ursprungliga byggnaden på plan 5 samt vid interntrapp i lablokalerna på plan 7 och 8.

Dörrar i brandcellsgränser

Vid aktiverat utrymningslarm stängs dörrarna automatiskt.

Dörrar i brandcellsgränser får absolut inte spärras genom kilar eller dylikt.

Utrymning

Utrymningsvägar 

På varje våningsplan finns uppsatta utrymningsplaner som visar utrymningsvägar, utplacerade släckredskap, utrymningsplatser vid brand och återsamlingsplats. Utrymningsvägarna är markerade med gröna utrymningsskyltar. Utrymningszoner, trapphus och slussar ska hållas fria och får inte innehålla lättantändligt material. 

Hissarna får inte användas vid brand. 

Utrymningsdörrar

Gröna snedställda nödhandtag får endast användas vid nödutrymningeftersom larm aktiveras vid passage. 

Övriga larm

Tryckavvikelse korridor och sluss

Laboratoriedelarna är utförda med tryckskillnad mellan korridor och sluss till lab. När trycket faller vid öppning av dörr, aktiveras ett lokalt larm som signalerar tryckavvikelsen ända tills dörren stängs. 

Larmet är lokalt och indikeras på tryckgivare utanför aktuellt rum. 

Vid larm ska dörren stängas. Tryckskillnaden återställs vid stängd dörr och labarbete kan bedrivas.

Ventilationslarm

Vid ventilationsbortfall i dragskåp och dragbänkar aktiveras ett lokalt larm med ljud och ljus. Larm behöver felanmälas till Akademiska Hus.

Larm vid annan fara

Vid annan fara, t.ex. kemiskt spill, som kräver utrymning, kan ett larm aktiveras manuellt via blåa tryckknappar. Tryckknapparna är placerade vid i labkorridor och aktiverar ett larm inom kvarteret. Larmet är lokalt och indikeras med ljud och orange blixtljus. Stäng dörrar för att minska spridning av kemiskt spill. Efter att kvarter utrymts får endast behörig personal beträda lokalen till dess att sanering utförts.

Belysning och el

Allmänt

Belysning i entréer, trapphus och korridor styrs automatiskt via tidkanal och via tryckknappar efter inställd tid. Dygnet runt lyser alltid några armaturer per våningsplan, så kallad ledbelysning. 

Enpersonskontor 

Belysningen i enpersonskontor styrs automatiskt via sensorer för närvaro och dagsljus. Takarmaturen kan ljusregleras via en dragströmställare på armaturen

Flerpersonskontor och mötesrum 

Belysningen i flerpersonskontor och mötesrum är indelad på uppljus respektive nedljus. Via en återfjädrande tryckknapp vid dörr kan takarmaturens uppljus tändas, släckas och ljusregleras.

Laboratorier

Belysningen i lablokaler tänds och släcks manuellt via tryckknappar.  När ingen vistas i rummet släcks belysningen automatiskt via frånvarosensorer. Vissa laboratorier har mörkläggningsgardiner. Dessa styrs manuellt via tryckknapp.

Mattorg plan 7 

I mattorget manövreras belysningen via en tryckknappspanel för olika belysningsscenarior.  Tänd genom att välja förinställt belysningsscenario med knapparna ”1-4”.Ljusreglera via pil upp och pil ner. Belysningen släcks med knapp ”0”.

Reservkraftsprov varje månad

Den första helgfria torsdagen i varje månad utför Akademiska Hus ett reservkraftsprov mellan klockan 08:00-09:00.