Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Herman Karlsson
Fastighetsförvaltare
070 286 77 42
herman.karlsson@akademiskahus.se

43:23 KTH Huset

IMG_4835.jpg

Kortfakta

Adress: Brinellvägen 8

Anl. nr: A0043023

Byggår: 1927

Arkitekt: Arkitekt Carl Westman

Byggnadsguide

Miljöbyggnad

KTH-huset uppfyller kraven för Miljöbyggnad Silver. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för att skapa miljömässigt hållbara byggnader. Det baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Miljöbyggnad är ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material och används för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå betyget brons, silver eller guld. Bakom certifieringen står den ideella föreningen Sweden Green Building Council (SGBC). 

Att vara hyresgäst i en certifierad byggnad innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vad som gäller. I denna husguide finns information om hur byggnaden fungerar och tips på vad du som hyresgäst kan påverka. 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta din förvaltare på Akademiska Hus.  

Brandskydd

Utrymningslarm vid brand

Byggnaden har rökdetektorer som vid brandrök automatiskt utlöser ett utrymningslarm. Signal till utrymning ges via siren i hela byggnaden.

Vid konstaterad brand ring 112, då utrymningslarmet inte är vidarekopplat till Räddningstjänsten.

Du kan själv utlösa larmet manuellt med hjälp av tryckknappar i utrymningsvägar. Begränsa brandhärden genom att stänga fönster och dörrar.
Hissar får inte användas vid brand.

Brandceller

Byggnaden är indelad i ett antal brandceller för att förhindra att brand och rök sprids. Varje brandcell avgränsas av brandklassade bjälklag, väggar och dörrar. I huvudsak är våningsplan, fläktrum, teknikutrymmen, installationsschakt, trapphus, hisschakt och soprum egna brandceller.

Vissa dörrar i brandcellsgränser har magnetuppställning och kan stängas manuellt med tryckknapp märkt "branddörrstängning". Vid utlöst utrymningslarm stängs dessa dörrar automatiskt i hela byggnaden.

Dörrar i brandcellsgränser får absolut inte spärras genom kilar eller dylikt.

Belysning

Allmänt

Belysning i allmänna utrymmen så som korridor, trapphus och utomhus styrs av ett överordnat styrsystem för campusområdet. Efter att korridorer och trappor har släckts eller reglerats till låg belysningsnivå kan tryckknappar användas för att erhålla full belysning under inställd tid.

Belysning i korridor- och trapphus styrs automatiskt via tidkanal. Efter inställd tid tänds belysningen via tryckknapp. Viss korridorbelysning kan även ljusregleras via återfjädrande tryckknapp.

Dygnet runt lyser några armaturer per plan i trapphus och korridorer, s.k. ledbelysning.

Belysning i förråd, WC, RWC m.m. tänds och släcks automatiskt via närvarodetektorer.

Kontor

I kontor tänds och släcks belysningen med tryckknapp innanför dörr. Om ingen varit i rummet under en viss tid släcks belysningen automatiskt via en närvarodetektor.

För att ljusreglera eller släcka enstaka takarmaturer kan dragströmställaren på armaturen användas. Tänd och släck med ett kort drag och ljusreglera med ett långt.
Tänk på att släckt takarmatur måste tändas manuellt igen när belysning åter önskas.

Mötesrum och storkontor

I mötesrum tänds och släcks belysningen med tryckknapp innanför dörr. Om ingen varit i rummet under en viss tid släcks belysningen automatiskt via en närvarodetektor.
Belysningen kan ljusregleras via återfjädrande tryckknappar. Tänd och släck med ett kort tryck och ljusreglera med ett långt tryck.

Rumsklimat

Allmänt

För att få bra luftkvalitet i lokalerna är ventilationen anpassad efter det antal personer och den utrustning som planerats för rummen. Under mycket varma sommardagar tillåts innetemperaturen stiga något.

I byggnaden finns radiatorer för värme och att motverka kallras.

Förlängd drifttid

Efter ordinarie kontorstid är ventilationen avstängd för att spara energi.
Vid kvällsarbete kan ventilationen startas manuellt via en tryckknapp i anslutning till korridor. Ventilationen fortsätter då under inställd tid. Denna funktion finns även i kollegiesalen.

Ventilation

I kontor går normaltemperaturen att påverka något via en rumsregulator innanför dörr. Vrids omställaren mot plus blir det varmare och vrids den mot minus blir det kallare.

Tänk på:
• att en manuell förändring av temperaturen kan ta lång tid på grund av byggnadens värmetröghet
• att fönster inte ska öppnas eftersom det skapar obalans i ventilationen

Mötesrum

I mötesrum, matsal, pausrum etc. finns en tryckknapp på vägg för påverka tilluftstemperatur och ventilation.

Kollegiesalen

I kollegiesalen i södra flygeln styrs ventilationen via koldioxid- och närvarogivare. Det innebär att temperaturen anpassas automatisk efter antalet personer som vistas i lokalen.

Avfallshantering

Avfallshantering

Returpapper sorteras lokalt på varje våningsplan. Viss källsortering sker i pentry och lunchrum.
Byggnadens avfallsrum finns på plan 2 där avfall sorteras i olika fraktioner.

Akademiska Hus ansvarar för hantering av hushållsavfall och KTH för övriga avfallsfraktioner. Brukaren ansvarar själv för bortforsling av lastpallar och emballage.