Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Anna Linné
Verksamhetsutvecklare
073 067 85 77
anna.linne@akademiskahus.se

43:32 Undervisningshuset

43_32.png

Kortfakta

Adress: Brinellvägen 26

Anl. nr: A0043032

Byggår: 2016

Arkitekt: CCO

Byggnadsguide

Miljöbyggnad

Undervisningshuset uppfyller kraven för Miljöbyggnad Guld. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för att skapa miljömässigt hållbara byggnader. Det baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Miljöbyggnad är ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material och används för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå betyget brons, silver eller guld. Bakom certifieringen står den ideella föreningen Sweden Green Building Council (SGBC). 

Att vara hyresgäst i en certifierad byggnad innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vad som gäller. I denna husguide finns information om hur byggnaden fungerar och tips på vad du som hyresgäst kan påverka. 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta din förvaltare på Akademiska Hus. 

Rumsklimat

Allmänt

Ventilationen i byggnaden är anpassad efter antal personer och den utrustning som planerats i rummen.
Efter ordinarie kontorstid är ventilationen i byggnaden avstängd för att spara energi.
Möjlighet att till förlängd ventilationsdrift finns via tryckknapp

Kontor

Ventilation i kontor sker med ett konstant luftflöde.

Rum med varierande personbelastning

I de flesta rum med varierande personbelastning så sker ventilationstillförseln i rummet automatiskt via temperaturmätning i rummet. När kylan via ventilationen inte räcker till kompletteras denna av kylbafflar.

Belysning

Belysning
Byggnadens belysningssystem är, för att spara energi, till övervägande del utförd närvarostyrd. Detta medför att belysningen tänder och släcker automatiskt. 

Lysrörsarmaturer är generellt utförda med högfrekvensdon (HF-don) som ger flimmerfri belysning. Vissa armaturer i utrymningsvägar är anslutna till avbrottsfri kraft som led-/nödbelysning och tänder automatiskt vid strömavbrott. 

Ytterbelysning
Belysning i entréer, vindfång och ytterbelysning tänds och släcks automatiskt via centralt installerat ljusrelä i kombination med tidsfunktion. 

Brandskydd

Automatisk brand- och utrymningsplan

I byggnaden finns rökdetektorer som vid brandrök automatiskt utlöser ett brand- och utrymningslarm.
Du kan själv manuellt utlösa larmet med hjälp av tryckknappar i anslutning till utrymningsvägarna. Stäng dörrar efter dig, det fördröjer både brandens förlopp och den farliga rökens spridning.

Utrymningsplats

Utrymningsplatserna finns angivna på utrymningsplanerna för varje våningsplan.

Utrymningslarm vid brand

Utlöst larm vid brand går till Akademiska Hus.
Larm indikeras med larmsignal i hela byggnaden samtidigt.

I WC, RWC och vilrum är brandlarmet kompletterat med blixtljus.
 

Avfall

Akademiska hus ansvarar för bortforsling av hushållsavfall och hyresgästen för övriga avfallsfraktioner. Hyresgästen ansvarar själv för bortforsling av grovsopor och lastpallar.