Till navigation Till innehåll (s)
Informationsflöde
Ultuna/Green Innovation Park

Akademiska Hus och SLU på god väg att energispara 15 %

VHC_SLU_Ultuna4403_fotoOlaKjelbye.jpg

I början av 2021 satte SLU och fastighetsägaren Akademiska Hus ett gemensamt mål: att tillsammans arbeta för att göra en energibesparing på 15 % av använd energi på SLU:s alla campus till år 2027. Efter ett år är målet redan inom räckhåll.

Startpunkten för energibesparingen är satt till 2019 års nivå och inkluderar el, värme och kyla. Mätningen görs i kWh per hyrd kvadratmeter. Besparingen ska göras utan att verksamheter och hyresgäster påverkas negativt.

Sedan samarbetet började har energiåtgången minskat med 6,6 %.

För att spara in så här pass stora mängder energi så behöver det göras ganska många förändringar i fastigheterna. Hittills har till exempel ineffektiva fläktar och armaturer bytts ut mot mer energieffektiva varianter i SLU:s lokaler. Det har även bytts ut fönster, gjorts optimeringar av kylmaskiner och tagits tillvara på och återanvänt värme i fastigheterna på ett bättre sätt.

Genom att arbeta tillsammans har Akademiska Hus och SLU kunnat ta ett helhetsgrepp inom energiarbetet, på ett sätt som annars inte hade varit möjligt. En framgångsfaktor i arbetet har varit de gemensamma energironderingar som gjorts tillsammans med verksamheterna som sitter i husen. 

– Det är viktigt att poängtera att minskningen inte är en pandemieffekt som beror på att det varit få människor på campus under 2020 och 2021, säger John Johnsson, energiingenjör på Akademiska Hus.


Besparingen görs i nära samarbete mellan SLU och fastighetsägaren

Framgångsfaktorn i detta projekt har varit att SLU och Akademiska Hus har ett gott och nära samarbete, där vi tillsammans identifierat vad vi kan göra för att förbättra fastigheternas energiförbrukning. Energiarbetet sker i lokala arbetsgrupper i Alnarp, Uppsala och Umeå tillsammans med en gemensam styrgrupp. Utöver detta ser vi över och förhandlar om våra energiavtal för att skapa incitament och lönsamhet att kunna göra långsiktiga samt hållbara investeringar tillsammans.

Tanken är inte bara att vi tillsammans ska minska använd energi, utan också att förändringarna ska skapa ett mervärde för verksamheterna genom exempelvis bättre inomhusmiljö genom en behagligare temperatur eller bättre belysning.

– Det här arbetet har gett större effekt än vad vi hade kunnat hoppas på. Det kommer givetvis bli svårare och svårare att hitta energibesparande åtgärder men vi är glada att vi hittat den här arbetsformen, säger SLU:s miljöchef Johanna Sennmark.