Till navigation Till innehåll (s)

Program för Almedalen 2016

I årets Almedalen lyfter vi flera frågor som är relevanta för att positionera Sverige som kunskapsnation. Studentbostäder, internationalisering av studenter och strävan mot hållbara, energismarta campus är bara några av ämnena. Här kan du läsa var vi finns under Almedalsveckan.

Foto: Malin Ericsson

Upprop för ökad innovation i infrastrukturbranschen - hur använder vi framgångsrika affärsmodeller?

Måndag 4 juli kl. 14.30–15.25, Kopparsalen, Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6

Hur kan vi driva på utvecklingen av såväl ny teknik som nya processer, arbetssätt och tjänster i infrastrukturbranschen? Vi delar med oss av goda exempel och målet är att nå en samsyn om hur innovationstakten kan ökas i branschen.

Läs mer om seminariet här!

Framtida studentbostäder för framtida kompetensförsörjning

Måndag 4 juli, 17:00-19:00, Sjöbergs bakgård, Strandgatan 18

Om framtidens studentboende och betydelsen av att attrahera studenter till Stockholmsregionen för den framtida kompetensförsörjningen.

Läs mer om seminariet här!

Gestaltning av morgondagens skolmiljöer

Tisdag 5 juli kl. 10:00–10:50, Arkitekturträdgården, Strandgatan 16A

Gestaltning av framtidens skolmiljö är en bred utmaning. Hur skapar vi kreativa utbildningsmiljöer för alla åldrar?Läs mer om seminariet här!

Läs mer om seminariet här!

Vem bestämmer hur staden ska se ut? Vi reder ut det!

Tisdag 5 juli kl. 13.00–13.50, Arkitekturträdgården, Strandgatan 16A

Debatten om varför det som byggs ser ut som det gör har varit intensiv de senaste åren. Men vilka värden är det som styr hur våra livsmiljöer utformas och vilka aktörer är det som bestämmer över det som bygga?

Läs mer om seminariet här!

Huvudstadsregionens life science som tillväxtmotor!

Tisdag 5 juli kl. 14.00–14.45, Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3

I axeln Uppsala-Stockholm finns 60 % av svensk life science, både forskning, tillverkning och export. Här finns en stor outnyttjad potential. Hur kan vi knyta samman och få ut mer av de starka miljöerna i Uppsala och Stockholm? Vad krävs av stat och andra aktörer?

Läs mer om seminariet här!

Vem kan studera i bostadskrisens Stockholm

Tisdag 5 juli kl. 14.15–15.00, Student21:an, Strandvägen H513

Bostadskrisen riskerar att urholka kompetensförsörjningen i Stockholmsregionen och påverkar förutsättningarna för vem som kan studera i Stockholm. Hur utbredd är krisen? Vem har möjlighet att bo i Stockholm? Är nyproduktionen tillräcklig? Vilka bostäder är det som byggs?

Läs mer om seminariet här!

Digitalisering och studentbostäder - hur säkrar vi Sverige som kunskapsnation?

Tisdag 5 juni kl 15:00 - 15:45, Student21:an, Strandvägen H513

Digitaliseringen påverkar våra lärosäten på många sätt. Hur kan Sverige, universiteten och bostadsföretag ta del av utvecklingen och använda den för att underlätta bostadssituationen för studenter? Hur använder vi den för att placera oss i framkant inom utbildning, forskning och samhällsutveckling?

Läs mer om seminariet här!

Tempot ökar i byggbranschen - hur ska vi hinna med arbetsmiljön?

Tisdag 5 juli kl. 15:45–17:00, Blue Charm (fartyg)

Sverige bygger som aldrig förr. Hur kan vi kombinera ett högt byggtempo med en trygg arbetsmiljö? Om riskerna och konsekvenserna av det ökande tempot och hur byggbranschen tillsammans kan förbättra sitt arbetsmiljöarbete

Läs mer om seminariet här!

Låt oss bygga – bostadsbehovet i Sverige

Tisdag 5 juli kl. 17.15–18.00, PwC, Hästgatan 9

Miljonprogrammet var svaret på dåtidens stora efterfråga på bostäder och arvet av det påverkar oss fortfarande. Bara bostäder bygger inget samhälle – även andra funktioner krävs. Vems är ansvaret att driva samhällsutvecklingen och hur säkerställer vi en utveckling som är långsiktigt hållbar?

Läs mer om seminariet här!

Geoenergi, ett verktyg för miljöcertifiering av fastigheter?

Onsdag 6 juli kl. 08:30-09:30, O'Learys, Strandgatan 13

Kan geoenergi användas som ett verktyg för att uppnå krav för miljöcertifiering, hur värderas primärenergi vad gäller miljöcertifiering samt hur ser de olika systemen på geoenergi? Vilka drivkrafter finns det vad gäller energiomställning och miljöcertifiering från hyresgäster och fastighetsägare?

Läs mer om seminariet här!

Så gör vi Sveriges universitet och lärosäten till en plats för alla

Onsdag 6 juli kl. 10.00–11.00, Akademiska Hus, Strandgatan 16A.

Hur blir våra universitet och lärosäten en mer inbjudande plats för människor med olika etnisk och kulturell bakgrund och olika socioekonomiska förutsättningar? Akademiska Hus presenterar en studie som beskriver hur gymnasieungdomar tänker och väljer. Studien baseras på intervjuer med blivande studenter utanför Stockholms innerstad om hur de tänker inför sitt val till högskolan. Välkommen till ett samtal om campusmiljöernas betydelse för integration och rekrytering!

Läs mer om seminariet här!

Mer kraftvärme från biobränsle tas för givet - men blir det så?

Onsdag 6 juli kl. 13.00–14.00, Vattenfall Energihuset, Mellangatan 9

Mer kraftvärme från biobränsle behövs för att ställa om till ett 100% förnybart energisystem. Genom att kombinera el och värme smart kan fjärrvärme bli städernas batterier. Men är det vad politiker och värmekunder vill ha?

Läs mer om seminariet här!

Hållbar samhällsplanering i praktiken – så lyckas du gå från vision till verklighet

Torsdag 7 juli kl. 12.30–14.30, Teaterskeppet (fartyg)

Hållbar samhällsplanering kräver att inblandade aktörer gemensamt kommer fram till nya samverkansformer, verktyg, processer, uppföljningsinsatser med mera. Hur får man till det i praktiken? Hur har andra gjort och hur arbetar du?

Läs mer om seminariet här!

Eventinformation

Visby