Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson:

Cecilia Wide
Marknads- och kommunikationsdirektör
072 544 24 56
cecilia.wide@akademiskahus.se

Hållbarhet fokus i utvecklingssamarbete mellan KTH och Akademiska Hus

Onsdag, 15 januari 2014
KTH och Akademiska Hus utvecklar sitt samarbete med ett starkt fokus på hållbarhet. Parterna har i dagarna skrivit under en avsiktsförklaring om samverkan på både lednings- och verksamhetsnivå inom forskning, utbildning och innovation. Genom att dra nytta av varandras kompetenser vill Akademiska Hus och KTH tillsammans stärka hållbarhetsforskningen inom byggd miljö.

Som ett av Sveriges största fastighetsbolag med ett avancerat byggbestånd och som framstående högskola med utbildning och forskning inom bland annat fastigheter, byggteknik och energi är det naturligt att Akademiska Hus och KTH drar nytta av varandras kompetenser. Därför inleds nu ett fördjupat samarbete som kommer att fokusera på områden som berör energi, byggprocesser och byggmaterial. Även fastighetsförvaltning prioriteras och särskilt då med fokus på hållbarhet och integrerade processer. Detta konkretiseras genom instiftande av en ny professur i fastighetsförvaltning som delfinansieras av Akademiska Hus.

Ambitionen är att samverkan ska ske både på lednings- och verksamhetsnivå inom forskning, utbildning och innovation och att resultaten ska stärka hållbarhetsforskningen ytterligare.

- Vi har sedan länge ett omfattande samarbete i det mer vardagliga arbetet eftersom Akademiska Hus är hyresvärd för merparten av KTH:s lokaler. Det samarbetet vill vi nu fördjupa till att även omfatta forskning och kompetensutbyte i en mer strukturerad form, berättar Peter Gudmundson, rektor för KTH.

Ett exempel på de forskningssamarbeten som redan pågår är studier kring integrerad småskalig energiproduktion som delfinansieras av DHS, Delegationen för Hållbara städer. Målet med det projektet är att kunna visualisera den energiforskning som bedrivs på KTH i ett så kallat Zero Emission Campus Lab. Ett annat exempel är ett gestaltningsprogram för hållbara beteenden i universitetsområdet Albano som precis har beviljats anslag av Energimyndigheten. Akademiska Hus deltar också ofta som lärare i olika kurser på KTH, och när Akademiska Hus bedriver fastighetsutvecklingsprojekt och tar fram nya campusplaner ingår ofta forskare från KTH i referensgrupperna.

- Vi har bara under det senaste året startat nya forskningssamarbeten inom en rad områden och ser nu fram emot återkommande möten och årliga uppföljningar av våra gemensamma ambitioner, säger Kerstin Lindberg Göransson, VD på Akademiska Hus.