Till navigation Till innehåll (s)

Prövningstillstånd för detaljplan för Albano

Tisdag, 28 oktober 2014
Mark- och miljööverdomstolen har beslutat om prövningstillstånd för detaljplanen för Albano. Ett slutligt utslag gällande detaljplanen förväntas under våren 2015.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 28 november 2002 att ett programarbete för Albano skulle påbörjas. Arbetet har efter 10 år, den 17 december 2012, lett till ett antagande av en detaljplan i Stockholms kommunfullmäktige. Länsstyrelsen har inte haft några invändningar men mark och miljödomstolen har gjort en annan bedömning och upphävde därför detaljplanen våren 2014.

- Mark- och miljööverdomstolens beslut är oerhört glädjande. Nu har vi fått ett positivt besked som ger oss hopp i denna mycket viktiga fråga för Universitetshuvudstaden Stockholms utveckling, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Parallellt med den juridiska processen fortsätter planeringen och utvecklingen av det nya universitetsområdet Albano som omfattar ca 1000 studentbostäder och 100000 kvm nya universitetslokaler. Förutom hållbarhetsprofilen läggs stor tonvikt vid hur framtidens lärandemiljöer ska utformas och vid kommunikationerna till Albano och mellan de tre universiteten KI, KTH och Stockholms universitet.