Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus i textilåtervinningsprojekt tillsammans med Wargön Innovation

Tisdag, 16 december 2014
Akademiska Hus kommer att delta i projektet ”Textiles – back to textile” som beviljats 2,5 Mkr av Vinnova och som leds av Wargön Innovation.  Syftet med projektet är att utveckla en komplett värdekedja från insamling, sortering och förbehandling av uttjänta textilier till skapandet av nya textilfibrer genom ny teknologi.

I värdekedjan ingår också inblandning av jungfrulig fiber från skogsråvara. I ett delprojekt kommer starka varumärken att ta fram provkollektioner som exempel på tillämpningar för de nya textilierna.

Akademiska Hus är med i ett delprojekt som innebär förprojektering av byggnad och teknisk utrustning för att etablera en pilotanläggning för processerna på Wargön Innovation. Utifrån vår kunskap och komptens inom forskningslaboratorier har vi blivit tillfrågade att vara med och utforma och designa av den laborativa delen av anläggningen.

– För oss på Akademiska Hus var det ett kvitto på vår kompetens att vi blev tillfrågade om att vara med i projektet. Att delta innebär en möjlighet att stödja en spännande och banbrytande forskning inom hållbarhet, något som också ligger högt på vår egen agenda, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst.

Övriga parter i projektet är bland andra Högskolan i Borås, KTH, Högskolan Väst, Re:newcell, Innventia, Södra, RagnSells, IL Recycling, Röda Korset, Nudie Jeans, Svenskt Konstsilke samt Vänersborgs kommun.

Det tvååriga Vinnovaprojektet har en total budget på cirka 8 Mkr. Projektet leds av Wargön Innovation som arbetar med att koordinera och utveckla projekt som tar nya materialinnovationer från laboratorienivå i skalan gram till pilotvolymer i skalan kilo, för att möjliggöra kommersiella etableringar i skalan ton. Wargön Innovation drivs av utvecklingscentrum Innovatum i Trollhättan, på uppdrag av Vänersborgs kommun.