Till navigation Till innehåll (s)

Kika in på Chalmers Kraftcentral

Torsdag, 4 december 2014
Nu finns det två nya informationsskyltar uppsatta på planket utanför den röda tegelbyggnaden på Campus Johanneberg. Tanken med skyltarna är att på ett enkelt sätt beskriva vad som pågår innanför väggarna i den unika forskningsanläggningen.

 - Vi är väldigt glada över att vi, tillsammans med Chalmers, äntligen kan tala om och visa för alla som inte är insatta i vad Kraftcentralen är för något med hjälp av informationsskyltarna, säger Per Löveryd, energistrateg på Akademiska Hus region Väst.  

Informationsskyltarna invigdes den 1 december med tal av Per Löveryd och Henrik Thunman, professor i energiteknik på Chalmers. Den ena bilden visar hur Kraftcentralen förser hela campus med el, värme, kyla och tryckluft. Den andra bilden är mer detaljerad och beskriver förloppet från bränsle till värme. Förutom de båda skyltarna finns även en kallmodell av pannan i miniatyr samt varma bänkar, uppvärmda med spillvärme under kalla vinterdagar.

- Det är många, både studenter och allmänhet, som passerar här varje dag. Genom att visa Kraftcentralen på ett illustrativt och populärvetenskapligt sätt kan vi nå så många fler, säger Fredrik Lind som jobbar vid avdelningen för energiteknik på Chalmers. 

I Chalmers Kraftcentral pågår en unik verksamhet där forskning kombineras med produktionen av fjärrvärme. Här bedrivs spetsforskning inom förbränning och förgasning av biomassa i en storskalig forskningspanna samt flamförbränning och koldioxidinfångning. Läs mer om Kraftcentralen här.