Till navigation Till innehåll (s)

Dialog utvecklar Campus Näckrosen

Torsdag, 19 mars 2015
Akademiska Hus och Göteborgs universitet för dialog med närboende och verksamheter om utvecklingen av området kring Näckrosdammen. Resultatet används i arbetet för att skapa en unik och gränsöverskridande mötesplats mitt i staden.

– Arbetet med Campus Näckrosen har sin grund i universitetets behov av verksamhetsutveckling och nya lokaler. Här vill vi också tillsammans med staden skapa en kunskapspark för humaniora, kultur och konst dit alla ska känna sig välkomna, säger Pam Fredman, rektor för Göteborgs universitet.

Universitetets ambition är att samla verksamheterna för den Humanistiska fakulteten, den Konstnärliga fakulteten och Universitetsbiblioteket. Göteborgs universitet, Akademiska Hus och Göteborgs Stad har tillsammans tagit fram den utvecklingsplan som nu används som en del av stadens fortsatta arbete med detaljplaner för området.



Under hösten 2014 har Akademiska Hus och Göteborgs universitet haft en omfattande dialog med berörda parter om utvecklingen kring Näckrosdammen. Boende, studenter, universitetet, kulturinstitutioner, staden, barn och ungdomar, fastighetsägare med flera har deltagit i workshops och/eller intervjuer.

Av rapporten som sammanfattar dialogen framgår att närboende och verksamma i området framförallt värnar om parken och det intilliggande skogsområdet, då det är en ”oas i staden”. Lekplatsen är viktig som samlingspunkt och utflyktsmål för familjer runt om i Göteborg. Några nämner gamla Hovrätten som viktig att bevara. Man vill också se fler sittplatser och bättre belysning.

– Dialogprocessen har varit givande ur flera aspekter. Vi har fått värdefull kunskap om hur olika användare uppfattar parken och den har även gett oss ytterligare perspektiv på hur Hovrätten kan utvecklas framöver, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst.

All kunskap från dialogerna kommer nu de parter till godo som är involverade i utvecklingen av Campus Näckrosen. Nästa steg i projektet är att låta flera arkitektkontor komma in med skisser på hur man kan utveckla gamla Hovrätten och Universitetsbiblioteket. Senare under året planerar Göteborgs Stad att påbörja detaljplaneprocessen för Campus Näckrosen.

– Vi ser utvecklingen av hela området runt Korsvägen som mycket betydelsefull för staden och för dem som verkar och bor här. Därför arbetar vi inför detaljplanearbetet med ett stadsutvecklingsprogram som tar ett brett grepp för att se hur området kan utvecklas vidare. Vi har med oss information från genomförda dialoger in i vårt arbete och vi kommer att fortsätta föra dialog med boende, näringsidkare och andra intressenter, säger Birgitta Lööf, planchef på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.