Till navigation Till innehåll (s)

Förhandsvisning av Niagara i Malmö

Tisdag, 24 mars 2015
Idag hölls premiärvisningen av Niagara, som blir Malmö högskolas nya profilbyggnad och ett riktmärke på Universitetsholmen med påbörjad inflyttning i april och invigning i oktober. 

För första gången sedan färdigställande kunde media och inbjudna gäster idag besöka byggnaden, i vilken Akademiska Hus i nära samarbete med Malmö högskola har satsat drygt 700 miljoner kronor. Med sina 25 000 kvadratmeter rymmer Niagara moderna lokaler för forskning och utbildning och kommer från och med höstterminen 2015 att utgöra en mötesplats för studenter, lärare och högskolans samarbetspartners. Här möts stad och högskola och med den nya portalbyggnaden förstärks högskolans plats mitt i staden och som en del av staden.

Niagara består av tre separata huskroppar med fem, sju och elva våningar som länkas samman av ett ljust, öppet atrium. Atriet spänner genom de nedre våningsplanen och skapar ett stadsrum inne i byggnaden med restaurang, café, mötesplatser och undervisningslokaler. Övriga delar av huset består av stimulerande kunskapsmiljöer för studenter, forskare och lärare.

Niagara har tre lika viktiga entréer som vetter mot norr, söder och öster. En flytande övergång mellan ute- och innemiljöerna skapas med hjälp av byggnadens glasytor och entréhallens ytbeläggning som fortsätter utomhus. Niagara har en unik placering i hörnet av Neptunigatan och Nordenskiöldsgatan med direktkontakt till Södra hamnbassängen på motstående sida. Det korta avståndet till Orkanen, Citytunnelstationen och den öppna platsen till Malmö Live ger de bästa förutsättningarna för att byggnaden ska bli en viktig mötesplats i staden.

Premiärvisning av Niagara på Malmö högskola

Film skapad av Sydsvenskan, publicerad den 24 mars 2015.