Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus delårsrapport 1 januari – 31 mars 2015

Tisdag, 28 april 2015
Kunskapssverige växer med nya Albano.  



Resultatet av Akademiska Hus fastighetsförvaltning var fortsatt gott och utvecklades enligt plan under årets första kvartal. Hyresintäkterna har minskat med 19 Mkr till 1 353 Mkr. Minskningen förklaras av förra årets avyttrade fastigheter men dämpas av hyresintäkter från driftsatta fastigheter. Driftöverskottet minskade med 51 Mkr till 902 Mkr, på grund av minskade hyresintäkter och högre förvaltningskostnader beroende på beslutet att medfinansiera tunnelbaneutbyggnaden mellan Odenplan och Arenastaden i Stockholm. Periodens resultat efter skatt steg från 507 Mkr till 944 Mkr, vilket främst förklaras av en ökning i fastigheternas bedömda marknadsvärde.

I början av april fick Akademiska Hus och Stockholm som ”universitetshuvudstad” ett glädjande besked; Mark- och miljööverdomstolen har fastställt detaljplanen för det planerade universitetsområdet Albano, som med sitt strategiska läge knyter ihop Stockholms universitet med KTH, Kungliga tekniska högskolan. Planeringen för området har pågått i nära 15 år och beslutet innebär att Akademiska Hus snart kan sätta spaden i marken. Det nya universitetsområdet med 100 000 kvadratmeter universitetslokaler och 1000 studentbostäder blir en viktig plats för framstående forskning och högre utbildning. 

– Det är i praktiken en hel stadsdel som ska byggas. Projektet blev också utnämnt till Sveriges främsta hållbara stadsdelsprojekt av Sweden Green Building Council, tack vare integreringen av ekosystemtjänster i planeringen vilket resulterat i en socialekologisk stadsplanering som är i absolut framkant, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

Under perioden har en helt ny campusplan för Högskolan i Borås arbetats fram i nära samverkan med hyresgästen. Planen blir både ett verktyg för planeringen av den fysiska miljön fram till år 2025 och en viktig del i Borås utveckling.Campus Valla i Linköping kommer att få ett nytt och efterlängtat studenthus. Här investerar Akademiska Hus 400 Mkr för att Linköpings universitet ska få ett nytt nav på campus, där bland annat administration, bibliotek och studie- och mötesplatser för studenterna kommer att finnas när det står färdigt 2018. I Göteborg har en vinnare i den uppmärksammade arkitekttävlingen för Handelshögskolans nya byggnad utsetts. Allt detta bidrar till en fortsatt stark utveckling av lärosätenas attraktionskraft.

Delårsrapporten i sammandrag:

  • Hyresintäkterna uppgick till 1 353 Mkr (1 372). Minskningen beror i huvudsak på effekter från föregående års avyttrade fastigheter men dämpas av hyresintäkter från driftsatta fastigheter.

  • Driftöverskottet uppgick till 902 Mkr (953), vilket är en minskning med 51 Mkr. Driftkostnaderna, främst energi- och vattenförsörjning, har minskat med 17 Mkr och fastighetsadministrationen har ökat med 51 Mkr. Fastighetsadministrationen ökar i huvudsak till följd av beslut att medfinansiera 40 Mkr för en tunnelbaneutbyggnad mellan Odenplan och Arenastaden i Stockholm.

  • Resultatpåverkande värdeförändringar i fastigheter uppgick netto till 541 Mkr (21), främst på grund av sänkta direktavkastningskrav och kalkylräntor.

  • Finansnettot för perioden uppgick till –224 Mkr (–306). I finansnettot ingår värdeförändringar på finansiella instrument med –131 Mkr (–197), varav –121 Mkr (–189) är orealiserade.

  • Resultatet före skatt för perioden uppgick till 1 211 Mkr (653) och periodens resultat blev 944 Mkr (507). Ökningen är hänförlig till värdeförändringar i fastigheter samt ett förbättrat finansnetto.

  • Investeringar i ny-, till- och ombyggnader samt förvärv uppgick under perioden till 559 Mkr (864).

  • Direktavkastningen (exklusive fastigheter under uppförande) uppgick till 6,7 procent (6,9) på helårsbasis.