Till navigation Till innehåll (s)

Birgitta Hohlfält van Dalen: "Dialog utmanar och får oss att fundera ytterligare ett varv"

Onsdag, 20 maj 2015
"Som fastighetsbolag har vi inte haft någon större erfarenhet av att föra en dialog med allmänheten inför kommande projekt då det är en process som tillhör plan- och bygglagen och därmed stadsbyggnadskontoret. Under det senaste året har vi dock påbörjat en tätare och strukturerad dialog med närboende och allmänhet.

Vi har tillexempel genomfört dialogworkshops för att få idéer och synpunkter från grupper som använder området kring Näckrosdammen – för att få reda på hur det upplevs och fungerar. Det var en dialog som vi mer eller mindre tvingades att påbörja på grund av protester från närboende. Våra erfarenheter från att ha genomfört dialogworkshops har gett oss nya insikter och erfarenheter om hur snabbt rykten och desinformation sprids.

Vi har genomfört tidigare workshops med hjälp av en erfaren konsult med forskarbakgrund som har gett trygghet och neutralitet till samtalen. Utifrån erfarenheten av projekt Näckrosen bjöd vi in grannar till information om att vi planerade en arkitekttävling för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Det har varit oerhört givande att ha en direktkontakt med de människor som berörs av våra projekt och byggen.

Dialog med grannar och andra intressenter utanför plan- och bygglagen är något som förväntas av oss idag. Det ställer nya krav på oss som byggherre och fastighetsägare och vi behöver förbättra vår kompetens på området. Aktiva samhällsmedborgare ställer krav på information och påverkan och vi behöver fundera på hur vi på bästa sätt kan möta dem och föra processen framåt till allas fromma.

Varje projekt är unikt och det är mötet med andra som vi utvecklas och utmanas. Intressant och givande för alla parter!"