Till navigation Till innehåll (s)

Debatt i Svenska Dagbladet

Onsdag, 3 februari 2016
Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus, besvarar idag ett debattinlägg på SvD.se från Johan Silfwerbrand, professor & prefekt för institutionen för byggvetenskap vid KTH.

Med anledning av Johan Silfwerbrands inlägg ”Dyrare hyror ger mindre pengar till lärarlöner” publicerad i Svenska Dagbladet den 31 januari, som innehåller en rad missuppfattningar och direkta felaktigheter om Akademiska Hus:

Johan Silfwerbrand har tyvärr fått en hel del om bakfoten vad gäller Akademiska Hus. I sitt inlägg skriver han att Kungliga tekniska högskolans lokalkostnader motsvarar 70 procent av KTH:s anslag från staten till lärosätets grundutbildning. Han menar även att de rådande hyresnivåerna bidrar till att KTH får mindre pengar över till lärarnas löner. Resonemanget, anser vi, är missvisande och grundar sig dessutom på helt felaktiga uppgifter.

Statistik från Universitetskanslersämbetet visar hur KTH:s kostnader för sina lokaler stadigt har gått neråt de senaste tio åren – från 19,4 procent av lärosätets budget 2004 till 17,7 procent 2014. Detta trots att lärosätet, i nära samarbete med Akademiska Hus, har valt att satsa på en rad om- och nybyggnationer för att säkra KTH:s framtida utveckling som ett lärosäte i framkant med stark internationell konkurrenskraft – där vi tillsammans utgår ifrån KTHs vision 2027. Silfwerbrands oro för ökade lokalkostnaderna när KTH Campus får ”nya, ljusa och moderna lokaler” är därmed obefogad. Likaså är hans uppgifter om KTH:s hyreskostnader felaktiga, då dessa för 2014 uppgår till 434 miljoner kronor och inte 736 som omnämns i Silfwerbrands inlägg.

Korrekt fakta som också är nödvändig att känna till när vi pratar om Akademiska Hus hyror är att vi enligt uppdraget från vår ägare ska ha marknadshyror. Det motiveras bland annat med att Akademiska Hus inte ska snedvrida konkurrensen på fastighetsmarknaden och inte ska gynna enskilda lärosäten och därmed ge landets lärosäten olika förutsättningar. Att Akademiska Hus ska ha en monopolställning och att den leder till högra hyror är vanliga invändningar. Visst är det så att Akademiska Hus är den dominerande aktören för flera lärosäten och det är svårt att till exempel flytta hela KTH:s verksamhet. Men totalt hyr svenska lärosäten av omkring 300 fastighetsägare och Akademiska Hus står för cirka 60 procent av det samlade beståndet.

Trots att vi är den dominerande aktören för vissa lärosäten betyder det inte att vi maximerar den möjliga hyran. Vi utgår från hyreskostnaderna för så likartade lokaler som möjligt i samma område. Vi har tagit fram en transparent hyresmodell som vi diskuterat med företrädare för universitet och högskolor under många år och redovisar sedan öppet de gälla nde hyrorna.

Det sägs ofta att det inte går att sätta marknadsanpassade hyror på så speciella fastigheter som Akademiska Hus förvaltar och att vi tar ut ”överhyror”. Särskilt de gamla universitetsbyggnaderna är svåra att värdera, det vet vi. Därför görs noggranna analyser med externa parter inför varje hyressättning. Vi identifierar rimliga jämförelseobjekt och tar i hyran bland annat hänsyn till hyresgästens mycket låga risk. Att regeringen nu har öppnat för att lärosätena ska kunna ingå längre hyreskontrakt kan också bidra till en lägre hyra på sikt.

När vi utvecklar attraktiva campusområden sker det arbetet alltid i nära samarbete med våra kunder för att möta varje enskilt lärosätes specifika behov och krav. Ingen renovering, om- eller tillbyggnad – liten som stor - sker utan att lärosätet själva har beställt och godkänt den. Kungliga tekniska högskolan är inget undantag. Till skillnad från Silfwerbrand anser vi att KTH:s beställarorganisation är mycket kompetent, engagerad och drivande. Samarbetet med dem är mycket givande och tillsammans gör vi vårt yttersta för att säkra så att campus utvecklas med hållbara och yteffektiva fastigheter, fler studentbostäder och andra viktiga ingredienser som behövs för att skapa ett levande campusområde. Exempel på att vårt samarbete når framgång är bland annat när KTH:s campusplan belönas med Sustainable Campus Network (ISCN) Award och nya Arkitekturskolan vinner Kasper Salin-priset 2015.  

Vi ser fram emot att tillsammans med KTH och med deras vision i ryggen, fortsätta att utveckla campus till ett av landets och världens allra bästa.     

 
Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus