Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus delårsrapport 1 januari – 31 mars 2016

Torsdag, 28 april 2016
Fortsatt hög investeringstakt.

Under årets första kvartal har Akademiska Hus tagit flera viktiga investeringsbeslut. I Göteborg startar utvecklingen av Campus Näckrosen, där bolaget satsar 668 Mkr på om- och tillbyggnad av Humanisten. En milstolpe är också beslutet att i egen regi bygga studentbostäder på KTH, en investering på drygt 400 Mkr. I Stockholm investerar Akademiska Hus drygt 118 Mkr i en totalrenovering av GIH-badet som ska göra anläggningen mer modern och tillgänglig för alla gäster. Under perioden har även byggnationen av både polisutbildningen vid Södertörns högskolas nya lokaler och den stora ombyggnaden för Chalmers Samhällsbyggnad påbörjats.

Akademiska Hus har även många framtidsinriktade projekt på gång där unga människor allt oftare involveras.
– Att vi som en stor samhällsaktör engagerar oss i unga är viktigt. Det handlar om allt från att vi driver på utvecklingen av byggandet av studentbostäder, som de 230 som vi bygger i egen regi på KTH, till att vi nyligen engagerat oss i ungdomsprojektet We_change för hållbar utveckling. I projektet HSB Living Lab, där vi är partners, är det de unga hyresgästerna som ska forma framtidens studentboende med hjälp av nya innovativa lösningar, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.


Delårsrapporten i sammandrag:

• Hyresintäkterna uppgick till 1 382 Mkr (1 341). Driftsättningar ökar intäkterna med 43 Mkr.

• Driftöverskottet uppgick till 947 Mkr (911), vilket är en ökning med 36 Mkr som till största delen är hänförlig till ökade intäkter. Driftkostnaderna är i stort sett oförändrade.

• Finansnettot för perioden uppgick till –246 Mkr (–224). I finansnettot ingår värdeförändringar på finansiella instrument med –164 Mkr (–131), varav –103 Mkr (–121) är orealiserade.

• Resultatet före skatt för perioden uppgick till 991 Mkr (1 211) och periodens resultat blev 755 Mkr (944). Minskningen är huvudsakligen hänförlig till inte fullt så stora värdeförändringar i förvaltningsfastigheter 308 Mkr (541).

• Investeringar i ny-, till- och ombyggnader uppgick under perioden till 449 Mkr (559).

• Direktavkastningen (exklusive fastigheter under uppförande) uppgick till 6,3 procent (6,7) för rullande tolv månader. Förändringen beror på att fastigheternas värde har ökat snabbare än driftöverskottet.

• Avkastning på operativt kapital uppgick till 6,8 procent (7,0) för rullande tolv månader.

• Soliditeten vid periodens utgång uppgick till 39,8 procent (48,1).