Till navigation Till innehåll (s)

Blogg: Möjligheter och utmaningar med digitalisering

Måndag, 4 juli 2016
Tekniska landvinningar kan snabbt förändra människors sätt att leva. Digitaliseringen ger nya möjligheter och utmaningar till företag, myndigheter och organisationer att förhålla sig till. Som Sveriges expert på kunskapsmiljöer har vi nyligen genomfört en omfattande analys inom digitala trender och hur de kan påverka Kunskapssverige.

– Vi ser att digitala studenter kräver digitala lösningar och digital infrastruktur på campus. Detta måste vi också beakta när vi utvecklar framtidens kunskapsmiljöer över hela landet, Susanne Malmgren, ansvarig för studentbostäder på Akademiska Hus.

Seminarium om digitalisering och studentbostäder

Ett av många områden som påverkas av digitalisering är studentbostäder. Det kommer ett seminarium som vi arrangerar 5 juli i Almedalen att handla om. Läs mer om det här.

I och med digitaliseringen blir konkurrensen om studenter hårdare och mer global, eftersom landgränser inte längre är lika avgörande för val av studieort. Akademiska Hus fokus är därför att tillsammans med universitet och högskolor skapa så attraktiva och levande campusområden som vi bara kan. I ett livfullt och konkurrenskraftigt campus av internationella mått varvas undervisningslokaler och föreläsningssalar med exempelvis servicebutiker, bostäder, caféer, gym, med mera.

– Det behövs fler student- och forskarbostäder. Allt för många riskerar annars att välja bort Sverige för sina utlandsstudier, då man vet att det är svårt att få ett bra boende här. Det är en utveckling som Sverige inte har råd med, säger Susanne Malmgren.

Digitaliseringen innebär också nya möjligheter för hur fastigheter för högre utbildning kan utformas. Utmaningen med att skapa miljöer optimala för lärande är något Akademiska Hus handskas med dagligen. Som byggherre planerar vi campusområden tillsammans med våra hyresgäster och bygger lika ofta nya utbildningslokaler som vi bygger om gamla för att passa ett modernt lärande.

Läs mer här om rådande trender inom framtidens lärandemiljöer.