Till navigation Till innehåll (s)

Kunskapsstråket i Lund är nominerat till Sveriges Arkitekters Planpris 2017

Torsdag, 14 september 2017

20170914_Kunskpasstraket_planpris.jpg

Kunskapsstråket har en unik koncentration av vetenskap, forskning och innovativa företag samlat i ett brett område från Lunds innerstad via universitetsområdet till Brunnshög och de nya forskningsanläggningarna. Det är Lunds kommuns, Akademiska Hus och övriga samarbetsparters visionära, långsiktiga och systematiska arbete inom Kunskapsstråket som nu uppmärksammas.

Kunskapsstråket är regionens största arbetsplats för kunskapsbaserad verksamhet. Det sträcker sig genom ett historiskt spektrum av kunskapsmiljöer från Lunds historiska centrum via universitetsområdet genom Ideons innovationsmiljöer upp till forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Den kommande spårvägen bildar Kunskapsstråkets ryggrad där hållplatserna kommer att koppla ihop befintliga och nya stadsrum och skapa naturliga mötesplatser.

I utvecklingsarbetet har Lunds stadsbyggnadskontor skapat en plattform för kunskapsdelning och dialog mellan förvaltningar, politiker och Akademiska Hus samt de övriga stora fastighetsägarna i stråket. I det utvecklingsarbetet har strukturplanen, som är det övergripande styrdokument för helheten varit underlag.

- Det känns roligt att Kunskapsstråket uppmärksammas! Det är tack vare ett bra samarbete och med den gemensamma campusplan som Akademiska Hus, Lunds universitet och Lunds kommun tagit fram som vi nått detta fina resultat. Vi har ett nära och långsiktigt samarbete och vi har samma mål, vilket stärker Lunds utveckling, säger Ingrid Gustavsson, strategisk fastighetsutvecklare vid Akademika Hus.

Planpriset delas ut för att stimulera och ge spridning åt goda exempel av bra svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad. Det instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter.

Vinnaren av Planpriset presenteras på Arkitekturgalan, nordens största mötesplats inom arkitektur, den 28 november på Cirkus i Stockholm.