Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Erik Östlin
Fastighetsförvaltare
070 563 75 20
erik.ostlin@akademiskahus.se

43:25 ABE-skolan

1_a sida.jpg

Kortfakta

Adress: Teknikringen 10B

Adress 2: Teknikringen 10B

Anl. nr: A0043025

Byggår: 2017

Arkitekt: AIX Arkitekter

Byggnadsguide

Miljöbyggnad

ABE-skolan uppfyller kraven för Miljöbyggnad Guld. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för att skapa miljömässigt hållbara byggnader. Det baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Miljöbyggnad är ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material och används för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå betyget brons, silver eller guld. Bakom certifieringen står den ideella föreningen Sweden Green Building Council (SGBC). 

Att vara hyresgäst i en certifierad byggnad innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vad som gäller. I denna husguide finns information om hur byggnaden fungerar och tips på vad du som hyresgäst kan påverka. 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta din förvaltare på Akademiska Hus.  

Belysning

Allmänna utrymmen

Belysning i bl.a. entréer, trapphus, utställningslounge och korridorer styrs automatiskt via tidkanal. Efter inställd tid tänds belysningen med utplacerade tryckknappar.
Belysning i kopiering, WC, RWC, städ m.m. tänds och släcks automatiskt via närvarosensorer.

Mötesrum entréplan

Belysningen manövreras via en tryckknappspanel för olika belysningsscenarior.

I vissa rum med AV-teknik styrs belysningsscenerna via AV-panelen.

Om ingen befinner sig i rummet släcks belysningen automatiskt via frånvarosensorer.

Kontorsplan

Belysning i kontorslokaler, tysta rum och mötesrum tänds och släcks via återfjädrande tryckknapp.

I mötesrummen kan belysningen även ljusregleras. Tänd och släck belysningen med en kort knapptryckning och ljusreglera med en lång.

Om ingen befinner sig i rummet släcks belysningen automatiskt via frånvarosensorer.

Rumsklimat

Allmänt

För att få bra luftkvalitet i lokalerna är ett behovsanpassat VAV-system installerat. Det innebär att ventilationen anpassar sig automatiskt efter närvaro och värmeavgivande utrustning. Under mycket varma sommardagar tillåts inomhustemperaturen stiga något.

Byggnadens fönster är fasta med undantag av öppningsbara vädringsfönster.

Radiatorer

I byggnaden finns radiatorer för att ge värme och motverka kallras. Dessa styrs automatiskt och kan inte påverkas manuellt.

Förlängd drifttid ventilation

Efter ordinarie kontorstid går ventilationen ner för att spara energi. Ventilationen kan vid behov, t.ex. kvällsarbete, startas manuellt i förvalda tidsintervaller via en tryckknapp på varje våningsplan.

Temperaturgivare

Utplacerade givare känner av rumstemperaturen och reglerar rumsklimatet automatiskt.

I mötesrum finns även inbyggda koldioxidgivare i VAV-donen för automatisk styrning av luftflödet. Givarna känner av personantalet i rummet och anpassar rumsklimatet därefter.

Tänk på att inte placera möbler framför temperaturgivarna då funktionen hindras.

Brandskydd

Utrymningslarm vid brand

I byggnaden finns rökdetektorer som vid brandrök automatiskt utlöser ett utrymningslarm.
Signal till utrymning ges via brandklocka och på RWC plan 2 även i kombination med rött blixtljus.

Vid konstaterad brand ring 112 då utrymningslarmet inte är vidarekopplat till Räddningstjänsten.

Du kan själv utlösa utrymningslarmet med hjälp av röda tryckknappar i utrymningsvägarna. Stäng fönster och dörrar efter dig, det fördröjer både brandens förlopp och den farliga rökens spridning.

Utrymning

Från lokalerna kan man nå två av varandra oberoende utrymningsvägar och dessa får inte blockeras. Utrymningsvägarna är markerade med gröna utrymningsskyltar. Utrymningsplaner är uppsatta på varje våningsplan och visar utrymningsvägar, utplacerade handbrandsläckare, utrymningsplatser vid brand och återsamlingsplats.

Vid utlöst utrymningslarm ska all personal stänga dörrarna efter sig, lämna byggnaden och samlas vid återsamlingsplatsen. Återsamlingsplatsen finns angiven på utrymningsplanen.

Hissar får inte användas vid brand.
Hissarna går i första hand till entréplan plan 2, släpper av eventuella passagerare och blockeras för vidare färd. Vid brand på entréplanet styrs hissarna till plan 3 som alternativt utrymningsplan.

Avfallshantering

Avfallshantering

Viss källsortering sker lokalt på varje våningsplan. I byggnadens soprum bredvid Teknikringen 10 B sorteras avfall i olika fraktioner. Åtkomst till soprummet finns från våningsplan 2. Hämtning sker utifrån.

Akademiska Hus ansvarar för bortforsling av hushållsavfall från soprummet. KTH ansvarar för bortforsling av avfallsfraktioner, lastpallar och emballage.