Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Jonas k Andersson
Fastighetsförvaltare
072 708 62 03
jonas.k.andersson@akademiskahus.se

Tomas Andersson
Teknisk Förvaltare
070 676 92 09
tomas.andersson@akademiskahus.se

Thomas Ots
Teknisk förvaltare
072 243 83 03
thomas.ots@akademiskahus.se

Universitetsledningshuset

Samverkanshus host 0

Kortfakta

Adress: Universitetstorget 4

Anl. nr: J0008029

Byggår: 2004

Arkitekt: Huset är ritat av Peter Jönsson, Arkinova och slut

Byggnadsguide

Allmänt

Felanmälan:
Är något fel i ditt hus? Gör en felanmälan till Akademiska Hus via appen eller på vår hemsida. Ange eventuellt rumsnummer då du gör felanmälan. Rumsnumret finns angivet på dörrpost.

Vid akuta fel utanför ordinarie arbetstid (måndag-fredag, 07.30-16.00) kan du ringa journummer 070-510 10 02.

Låsning:
Samverkanshuset är försett med ett passersystem som automatiskt sköter låsning, styrt efter tid på dygnet. Låsningssystemet finns installerat för alla entréer, samt för vissa innerdörrar. Tillträde kräver användning av passerkort kopplat till kod.

Avfall

I byggnaden nyttjas utplacerade och uppmarkerade kärl för återvinning/avfall, övrigt avfall lämnas i byggnadens Miljörum för källsortering i olika fraktioner.

Om inte din aktuella avfallsfraktion finns i detta Miljörum, kontaktas Universitetsservice på Umeå Universitet 090-786 50 00.

Akademiska Hus och Universitetsservice svarar för regelbunden tömning av sorterat avfall i Miljörum.

Belysning och el

Allmänt (kontor, trapphus, korridorer etc.)

Samtliga lysrörsarmaturer är försedda med högfrekvensdon för att minska flimmer och övertonsfilter samt dragströmbrytare. Armatur i kontorsrum är utrustade med dragströmbrytare.
Entré- och ytterbelysning samt belysning i ljuschakt regleras efter dagsljus; tänds vid skymning och släcks vid gryning. Växtbelysning tänds och släcks automatiskt med tidkanal. Belysning i korridorer och allmänna utrymmen tänds och släcks via manuella tryckknappar. För att minska energiförbrukningen släcks denna belysning automatiskt på kvällarna. Tänk på att stänga av belysning och datorer efter avslutad arbetsdag. Ett kontorsrum motsvarar en förbrukning på ca 1000 kWh/år.

Datasalar, sammanträdes- och konferensrum

Manövrering av belysning sker manuellt. Lysrörsarmaturer har möjlighet till ljusreglering.

Stora konferensrummet

Manövrering av allmänbelysning sker via knappar vid dörrar. Ljusreglering och övrig manövrering sker från manöverpanelen i podiet.

Belysning ljusgård

Belysning i ljusgård styrs automatiskt via tidur men kan även manövreras via panel i reception på bottenvåning.

Solavskärmning

Södra fasaden är försedd med solavskärmning i form av yttre gardiner. Dessa styrs automatiskt via sol- och vindgivare.

El

Elinstallationerna är utförda med 5-ledarsystem, vilket minimerar de elektriska och magnetiska fälten i byggnaden. Ingrepp får ej göras i anläggningen! Vid behov av ändringar i elanläggningen kontakta Akademiska Hus.

Brandskydd

Brand

Brandlarm (signal ljuder) är installerat i byggnaden och larmet går direkt till räddningstjänsten.

Om brandlarmet går, utrym huset enligt uppsatta skyltar och utrymningsplaner. I huset finns branddörrar som är uppställda med magneter. Dessa stängs automatiskt vid larm för att hindra brand och rökgasspridning.

RÄDDA - VARNA - LARMA - SLÄCK
• rädda dig själv och
andra i din närhet, men ta inte själv för stora risker
• varna andra som kan
vara i fara
• larma
Räddningstjänsten genom att ringa 112
• släck branden om det är
möjligt

Brandsektionerade dörrar i korridorer och mot utrymningsvägar, som ej är uppställda med magneter kopplade till brandlarm, skall alltid hållas stängda för att hindra brand- och rökgasspridning.

Utrymningsvägar/ Samlingsplats

Se utrymningsplaner i korridorer.

Trapphusen utgör av varandra oberoende utrymningsvägar. Från varje arbetsplats kan man nå två trapphus. Utrymningsvägarna, som är skyltade med gröna lysande utrymningsskyltar, får aldrig blockeras. De gröna skyltarna är alltid tända och har batteribackup för att lysa även vid strömavbrott.

Om brandlarmet utlöses ska all personal lämna byggnaden, stänga alla dörrar efter sig och samlas vid återsamlingsplatsen (Se respektive utrymningsplan). Personalen anmäler sig där till utrymningsmottagaren och lämnar sitt namn och grupptillhörighet eller motsvarande. Ingen får avvika från återsamlingsplatsen förrän detta är gjort.

Sprinkler

Förutom brandlarm finns automatisk sprinklerustning installerad.

Person- och hisslarm

Möjlighet att skicka nödsignal finns i hissar. När tryckknappen hålls in i mer än 15 sekunder ljuder en signal utanför dörren och larm går till Akademiska Hus. Efter ordinarie arbetstid går larm till jourpersonal eller väktare.

För hissar finns dessutom larmtelefon med talkommunikation installerad.

Larm återställs av driftpersonal.

Bevakning

Tänk på att låsa ditt rum när det är tomt, och att inte förvara stöldbegärliga saker, speciellt ej framme, i rummet.

Nattetid bevakas byggnaden av väktare.

Om du ser personer som du inte känner, fråga vem det är och vad de gör i lokalerna. Var beredd att legitimera dig om du vistas i lokalerna.

Rumsklimat

Värme

Huset har ett så kallat vattenburet system för värmeelement vid ytterväggar. Om du upplever att det är kallt i rummet kontrollera att ventilen på sidan om elementet är öppen.

I rum där kylbafflar/fan-coil’s är installerade kan du ställa in önskad rumstemperatur med regulator placerad på väggen.

Tillgänglighetsinformation

Bilparkering

Parkeringsplatser avsedda för fordon med handikapptillstånd finns i nära anslutning till huvudentrén. Se gärna Campuskarta.

Entréer och hissar

Entréerna är tillgänglighetsanpassade och alla våningar kan nås via hiss.

RWC och vilrum

Toaletter anpassade för funktionsnedsatta finns på varje våningsplan. På RWC finns trygghetslarm med röda tryckknappar märkta "nödsignal". Larm återställs inne i respektive rum genom att trycka på återställningsknappen.

Ventilation

Allmänt

Ventilationen i byggnaden är normalt i drift under arbetstid, måndag-fredag. Via timerknappar på respektive plan kan ventilationen startas efter ordinarie arbetstid.

Det är tillåtet att vädra ur lokalerna genom att öppna fönstren bara dessa stängs när lokalen lämnas! Tänk på stöldrisken.

Öppna dock ej fönster efter 16.00 eller under helger då detta kan utlösa larm!

I hörsal finns skyltar uppsatta som anger antal personer lokalen är dimensionerad för.

Drift tider för ventilation

Ventilationen är igång: mån-fre 06.00-18.00.
Efter ordinarie kontorstid dvs. kvällstid och helger är ventilationen i byggnaden avstängd för att spara energi. Ventilationen kan startas manuellt igen via en tryckknapp i korridor och kopieringsrum. Ventilationen fortsätter då under inställd tid.

Konferens, grupprum, personalrum

Ventilationen forceras automatiskt när någon befinner sig i respektive lokal.

Miljörum

Frånluftfläkt placerad i miljörum startas automatiskt när rumstemperaturen är hög.

Miljöbyggnad

Universitetsledningshuset uppfyller kraven för Miljöbyggnad silver. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för att skapa miljömässigt hållbara byggnader. Det baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Miljöbyggnad är ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material och används för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå betyget brons, silver eller guld. Bakom certifieringen står den ideella föreningen Sweden Green Building Council (SGBC). 

Att vara hyresgäst i en certifierad byggnad innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vad som gäller. I denna husguide finns information om hur byggnaden fungerar och tips på vad du som hyresgäst kan påverka. 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta din förvaltare på Akademiska Hus.  

Värme  
För att minska energianvändningen vid uppvärmning av byggnaden används system som omvandlar värme från solen, byggnaden har även en termostat som reglerar att temperaturen hålls på en jämn och optimal nivå.    

Att tänka på som hyresgäst 
Radiatorerna är inställda för att tillsammans med ventilationen säkerställa ett bra klimat i rummen. Det är därför viktigt att man inte tillför extra värme, det kan förstöra systemet. Ta kontakt med oss om ni upplever obehag.   

Energi 
Byggnaden försörjs till största delen med förnybarenergi, detta i form av Solenergi, vindkraft/vattenkraft och spillvärme från industrier.    

Elektrokroma glas 
Byggnadens fönster är så kallade Elektrokroma glas som minskar användningen av kylenergi genom att blockera oönskad solvärmeinstrålning innan det kommer in i byggnaden, vilket håller lokalerna svala och bidrar till ett behagligt inomhusklimat som anpassas efter årstid. 

Solvärmelaster 
För att fastställa att solinstrålningen inte tillför oönskad mängd värme under varmare delen av året installeras solavskärmningar.  

Att tänka på som hyresgäst  
Som hyresgäst är det viktigt att kontoret är möblerat enligt det som angivits vid inflyttning. Förändras behovet av möblering så ta kontakt med oss.     

Fuktsäkerhet  
Byggnaden har ett fullgott skydd mot fukt, detta genom takavattning och fasadmaterial som säkerhetsställer att fukt inte kan tränga in i fastigheten.  

Att tänka på som hyresgäst  
Om du som hyresgäst har misstankar om eller upplever problem med inläckage eller fukt så ska du göra en felanmälan till Akademiska Hus.  
  
Ljud 
Det kan vara störande ljud eller ljud som kan skada hörseln. I undervisningslokaler finns det krav från Arbetsmiljöverket vilka ljudnivåer som inte ska överstigas. När man pratar om undervisningslokaler ska ljudet från installationer etc inte överstiga 35 dba, för kontor är det 40 dba.   

Detta ingår i vårt arbete med ljud i en byggnad:  
• Ljud från installationer   
• Luftljudsisolering  
• Stegljudsisolering  
• Stänga ut ljud utifrån  

Det tas ej hänsyn till verksamhetens egna ljud, som från datorer, skrivare med mer. Ljud från installationer kan höras om man lyssnar efter detta, det märks när ventilationen stänger av på kvällar.  

Att tänka på som hyresgäst  
Det är viktigt att ni gör en felanmälan om ni upplever ljudrelaterade problem.   

Ljus  
En bra ljusmiljö är viktigt både för hälsan och prestationen. Ljus har betydelse för regleringen av dygnsrytm, sömn- och vakenhetsrytm, humörreglering och aktivering. Det finns rekommenderande riktvärden på belysningsstyrka för allmänbelysning och platsbelysning för olika lokal/arbetsfunktioner. Krav finns även på tillgång till dagsljus i bostäder och lokaler.  

I byggnaden finns närvarostyrd belysning som regleras på olika sätt beroende rummets funktion, detta ger även en positiv effekt på byggnadens energiförbrukning.  

Att tänka på som hyresgäst  
Som hyresgäst är det viktigt att kontoret är möblerat enligt det som angivits vid inflyttning. Förändras behovet av möblering så ta kontakt med oss.