Till navigation Till innehåll (s)

Späckat årsstämmoseminarium gav spännande kunskapsutbyte

Fredag, 29 april 2016
Under torsdagen hölls Akademiska Hus årsstämmoseminarium på A house i Stockholm. Programmet var späckat med intressanta talare från såväl regeringen som från svenska och utländska universitet. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning var på plats och som keynote speaker hade vi besök av Tom Ellett från New York University.

Frågan för dagen var Attraktiva campus och fler bostäder för studenter och forskare - vilken roll kan Akademiska Hus spela? Och fokuserade på studentbostadsfrågan ur perspektiv som handlade om internationalisering och mottagande av nya studenter och forskare. Inbjuden som keynote speaker var Tom Ellett som har titeln Senior Vice President for Student Affairs på New York University.

NYU är det amerikanska universitet som både tar emot och skickar flest studenter på utbyte. Han gav sin syn på frågan om internationalisering och mottagande och berättade om hur man arbetat för att förbättra det studenter möts av när de börjar en utbildning på NYU. Bland annat menade han att möjligheterna till boende i korridor eller i delade lägenheter var något som gjort dem populära bland internationella studenter. Att få välja vilka man skulle bo med var ett val studenterna själva fick avsäga sig, för att skapa möten och utbyten matchades de istället efter sina kulturella olikheter. Något som Ellett menade kunde vara tufft men lärorikt. Att se studentboende och studentkultur som en del av utbildningen var en tes Tom Ellett styrkte. Att kunna erbjuda boende, stöd och guidning i en ny stad var något som han menade gav ett mervärde till hela utbildningen.

Med som talare var även ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson som ser att internationaliseringen är en central fråga i diskussionen om högre utbildning. Hon menade att det utöver teoretisk bildning också handlar om ett utbyte och att en internationell nivå rustar studenterna för arbetslivet. Att Sverige ska vara en ledande kunskaps- och forskningsnation är målet.

Talarlistan hade förstås även representanter från Svenska högskolor och universitet samt röster från Akademiska Hus. Under närmsta tiden kommer flera av dessa anföranden att publiceras på vår webb. Håll utkik för fler uppdateringar och spännande insikter om studentbostäder, internationalisering och mottagande.