Till navigation Till innehåll (s)

Workshop om Campus utan murar gav idéer till ny utvecklingsplan på campus i Luleå

Att skapa miljöer som möjliggör möten mellan akademi, näringsliv och stad är en viktig aspekt av ett bra campusplanearbete. I det senaste numret av Akademiska Hus temamagasin Aha vol.9 står campus utan murar i fokus – ett tema som nyligen applicerades på campus vid Luleå tekniska universitet genom en workshop. Under en heldag stod Akademiska Hus som värd för ett seminarium som behandlade frågan varför mötesplatser är viktiga och en workshop om hur akademi, stad och näringsliv i Luleå kan integreras, växa och stärka varandra.

Luleå tekniska universitet (LTU) har sitt campus en bit utanför Luleås stadskärna. Campus angränsar dels ett bostadsområde och dels till Luleå Science Park där många framgångsrika tekniska företag verkar, däribland Facebook. En frågeställning som väckts är hur fler gemensamma mötesplatser skulle kunna bidra till såväl LTU som Luleå Science Park och staden i stort. I februari bjöd därför Akademiska Hus in representanter från bland annat kommun, universitet och näringsliv till en kreativ workshop där frågan om hur en integration av campus Luleå med Luleå Science Park skulle kunna se ut.

- I stället för att gå på olika håll och fundera kring hur våra verksamheter kan bidra till ortens välmående tror vi att samverkan skapar bättre och mer effektiva planer. Vi vill ta ett helhetsansvar för campusutvecklingen och det här är ett sätt att få idéer och skapa en gemensam syn på vart vi ska, säger David Carlsson, regiondirektör Akademiska Hus region norr.

Förtätning som vertyg

Att staden, universitetet och Science parken gynnas av samverkan rådde det under tisdagens workshop inga tvivel om. Innan övningen hade tre inspirerande talare föreläst på temat. Däribland arkitekten Helle Juul som menade att ”förtätning skapar samarbete”. Av de femtio deltagarna var stämningen god och förväntningarna höga.

- Min förväntan är att kommun, näringsliv och universitet ska bygga en gemensam bild av vad vi vill använda vår tillväxtkraft till. En starkare integration mellan universitet och Luleå Science Park bidrar till bägges verksamheter som i förlängingen är en vinst för staden. Spets inom ett område skapar en tryggare framtid, säger Peter Larsson, verksamhetschef för Luleå Science Park.

Med en bilväg som skiljelinje verkar idag universitetet och Luleå Science Park på olika områden, men en framtidsvision som förtydligades under workshopen var att låta området som helhet integreras genom gemensamma mötesplatser. Samtliga workshopdeltagare var överens om att en integration inte bara skulle höja attraktiviteten för området, utan även skulle skapa mervärde och tillväxtkraft för de olika verksamheterna som verkar inom campus och Luleå Science Park. Med en karta över campus och Luleå Science Park i fokus fick workshopdeltagarna diskutera kring olika idéer och ge förslag på hur en sådan integration skulle kunna se ut. Och förslagen var många – allt från restauranger, caféer och parkområden till mer formella lokalytor som konferensanläggning och hotell. Närhet mellan verksamheterna skulle utöver möten och bekantskap även ge synergieffekter för fler samarbeten mellan näringsliv och akademi.

- LTU är idag det universitet i Sverige som har den största andelen av sin forskningsverksamhet som är finansierad av näringslivet. Vi ser därför stora fördelar i ett gemensamt campusområde med geografisk och personlig närhet mellan akademi och näringsliv, säger Thomas Nilsson, som arbetar med verksamhetsstöd för Luleå tekniska Universitet.

En del av arbetet med campusplanen

Workshopens resultat blir en påbyggnad i arbetet med den campusplan som Akademiska Hus och Luleå tekniska universitet tillsammans utformat. Campusplanen fungerar som en strategisk riktlinje och ett beslutsunderlag för hur vi ska vidareutveckla campus. Den anger också i vilken ordning de olika projekten ska ske. En viktig del i utvecklingen för att skapa ett mer levande campus är just integration av näringsliv, stad och bostäder på campus, varför dessa alltid finns med som en viktig del av campusplanen. Luleå kommuns planeringschef Malin Lagervall höll med om att en integration mellan Luleå Science Park och universitetet skulle vara bra för hela orten.

- Jag tror att vårt universitet skulle bli ännu mer attraktivt att studera vid. De som studerar och jobbar i området blir stärkta av att vara i en kreativ och spännande miljö. Men då måste husen och platserna signalera kreativitet och innovation i mycket större utsträckning än vad de gör idag. Det skulle bidra till att Luleå känns mer modernt och en roligare stad att leva och bo i.

Förslagen som framkom under dagen kommer att tas vidare av den tillväxtgrupp som formerats av Akademiska Hus, Luleå kommun, Luleå tekniska universitet, Luleå Näringsliv/Luleå Science Park och fastighetsbolaget Diös. Gemensamt fokuserar gruppen på hur samarbete kan stärka såväl universitetet som staden och näringslivet.

Workshopen på temat Campus utan murar är ett exempel på hur Akademiska Hus arbetar med samverkan i orter där vi är verksamma. Det är ett sätt att ta helhetsansvar för våra campusområden och stärka våra lärosäten.

Flygbild Luleå.jpg

Fakta om Tillväxtgruppen i Luleå

Hur bildades gruppen?
På initiativ av Luleå Näringsliv.

Vilka ingår?
Akademiska Hus, LTU, Luleå kommun, Diös (som äger Luleå Science Park och Luleå näringsliv.

Vad ska gruppen göra?
Skapa förutsättningar för att Luleå Science Park ska växa och bli ännu mer attraktiv.

Varför behövs en tillväxtgrupp, finns det inte arenor för dessa aktörer att mötas ändå?
Nej, den här typen av grupperingar har saknats. Samarbete och gemensam syn på är nödvändigt för att driva utveckling framgångsrikt.