Till navigation Till innehåll (s)

Studentförslaget som vann juryns gillande

Fredag, 20 november 2015
Under ett par veckor har sju lag med Uppsalastudenter tävlat i casetävlingen Idégeneratorn där Akademiska Hus levererat frågeställningen och ska stå för vinsten. Nu har det vinnande laget korats och för deras förslag på hur Campus Ultuna kan positionera sig som Sveriges mest hållbara campus vunnit en betald praktikperiod för att få möjlighet att vidareutveckla sin idé.

Laget vann juryns gillande då de lyckades förena sina olika kunskaper och bli ett dynamiskt lag som drog nytta av att ha flera utbildningsinriktningar i sammansättningen. Med förslaget ”Gröna ingångar” vill de på ett lättförståeligt sätt visa dem som vistas på campus vilken energismart och hållbar miljö de vistas i och stärka känslan av ett gott beteende.

Med representation från både Uppsala universitet och SLU har laget två civilingenjörer och en landskapsarkitekt. Sarah Andersson som studerar på landskapsarkitektprogrammet, Nils Jonsson Forsblad som studerar på civilingenjörsprogrammet i energisystem och Christelle Kalla som studerar på civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik.

- Att bli indelad i ett lag med personer jag inte känner sedan tidigare kändes roligt. När man pluggar blir det lätt att man hamnar i samma grupp hela tiden och dynamiken aldrig förändras, det var kul att kunna komplettera varandra i laget med våra olika inriktningar och kunskaper, säger Nils Jonsson Forsblad.

Laget vill att förslaget ska förmedla de hållbara lösningar som finns på Campus Ultuna redan idag. Genom att använda ingångarna till campus som informationsplatser ska alla som kommer dit få en tydlig känsla av att hållbarhetstanken genomsyrar hela området. Informationen ska vara lättillgänglig och inte kräva några förkunskaper av de som möter dem. Laget vill exempelvis berätta hur mycket av den energi som används på campus som också produceras på plats. Eller vad en sparad kilowattimme innebär i relaterbar energiförbrukning.

- Vår lösning ska både möta dem som är där varje dag och de som är helt nya besökare. Genom att visa upp det hållbara som görs på campus vill vi få besökare att uppmuntras till att fortsätta agera hållbart. I förlängningen kan det även påverka ens livsstil, säger Christelle Kalla.

- Vi tror och hoppas att det kan leda till större medvetenhet kring hållbarhet och att vi studenter får upp ögonen för hur stor möjlighet vi har att påverka framtiden utifrån flera olika hållbarhetsaspekter, säger Sarah Andersson.

Idégeneratorn är en årligen återkommande tävling som arrangeras av Drivhuset och SLU Holding i samarbete med Ultuna Studentkår, föreningen för civilingenjörer i miljö- och vattenteknik och föreningen för energisystemteknologerna.