Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Tomas Nilsson
Projektområdeschef
070 610 31 17
tomas.nilsson@akademiskahus.se

Skandionkliniken en unik miljö för cancervård

Torsdag, 23 oktober 2014
Uppförandet av Skandionkliniken har inneburit en unik möjlighet att genom ett samspel mellan arkitektur och konst sätta själva vårdmiljön i fokus. Syftet har varit att skapa en kreativ, harmonisk och inspirerande behandlings- och arbetsmiljö, till nytta både för patienter som vårdas för cancer på kliniken och för personalen som arbetar där. 

 

Kliniken ägs av Akademiska Hus medan verksamheten drivs av sju landsting genom Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling (KAS). Skandionkliniken är den första kliniken i Norden för behandling med protoner, och blir ett nationellt centrum som kommer att erbjuda patienter från hela Sverige en unik form av strålbehandling med färre biverkningar än vid traditionell strålning av cancertumörer.

Den stora utmaningen i projektet har varit att skapa en vårdande miljö som sätter patienten i fokus och där miljön ska vara en del i tillfrisknandet. Det handlar om färgsättning, skulpturer, ljud- och ljusinstallationer allt för att skapa en funktionell och samtidigt trivsam och stärkande miljö för patienter och vårdpersonal.

En förhandsvisning av konsten hölls i Uppsala den 23 oktober 2014. Skandionkliniken invigs i december 2014 och första patientbehandling är planerad till sommaren 2015.