Ny byggnad vid Umeå universitet
Den nya byggnaden ska möta Umeå universitets behov av lokaler för undervisning, tentamen och kontor. Med sin strategiska och centrala placering mitt på campus ska byggnaden bli områdets framtida knutpunkt.

Om den nya byggnaden vid Umeå universitet
Tanken är att byggnaden ska kopplas samman med Universum, Aula Nordica och Naturvetarhuset och stärka Campus Umeås fysiska identitet. Den 9 500 kvadratmeter stora byggnaden kommer att omfatta fem våningsplan och innehålla lokaler för undervisning, kontor, studieplatser och café. I byggnaden skapas också olika tentamenssalar med plats för upp till 540 personer, vilket innebär att Umeå universitet för första gången kan samla alla sina tentamenslokaler på huvudcampus.
Byggprojektet
- Byggstart: December 2022
- Färdigställande: Beräknas till 2025
- Hyresgäst: Umeå universitet
- Verksamhet: Undervisning, tentamen och forskning
- Arkitekter: LINK Arkitektur
- Bruttoarea: ca 9 500 kvm nybyggnad
- Ort: Umeå
- Campus: Campus Umeå

Flexibla lokaler för ökat lokalutnyttjande
För att kunna använda lokalerna i byggnaden så effektivt som möjligt får de en flexibilitet så att de enkelt kan ställas om till olika aktiviteter. Det innebär bland annat att tentamenssalarna ska kunna göras om till lärosalar när behovet ökar, och omvänt att lärosalar kan användas som tentamenssalar vid intensiva tentamensperioder. Genom den höga graden av generalitet och användarflexibilitet skapas en hållbar byggnad som är framtidsäkrad över lång tid.

Hållbarhetsmål
Umeå universitet och Akademiska Hus har ambitiösa hållbarhetsmål. Med en rad insatser såsom att alla systemval utvärderas ur ett klimatperspektiv och att byggnaden förses med solceller, säkrar vi att byggnaden blir en klimatsmart byggnad med lågt CO2-avtryck.
Ytterligare en hållbarhetsaspekt som bidrar till ett minskat klimatavtryck är att byggnaden från början var tänkt att bli en större byggnad än vad som nu ska byggas. Genom att samla in data och analysera hur lärosätets befintliga lokaler kan nyttjas än bättre, har Akademiska Hus och Umeå universitet kraftigt kunnat reducera det ursprungliga nyproduktionsbehovet.