I takt med att klimatförändringarna accelererar och torka samt vattenbrist blir alltmer påtagliga runt om i världen, blir det viktigare att hitta nya och mer effektiva sätt att använda vårt vatten. Akademiska Hus har nyligen haft möjlighet att bidra till ett innovativt forskningsprojekt vid Kemicentrum i Lund, i samarbete med institutionen för VA-teknik vid Lunds universitet. Projektet syftar till att undersöka hur regnvatten kan samlas in, renas och användas för ändamål som spolning i toaletter och tvätt av kläder.
Regnvatten som resurs
Forskningsprojektet utforskar hur regnvatten från takytor kan samlas upp i stuprännor och ledas vidare genom avrinning till ett reningssystem med hjälp av finmembran. Denna process möjliggör en betydande minskning av dricksvattenanvändningen, och projektets preliminära resultat visar att man kan spara upp till 30 % av det dricksvatten som idag används för dessa ändamål.
I Apparathallen vid Kemicentrum har forskarna testat en gravitationsdriven membranteknik för att behandla regnvatten från taket. Resultaten är lovande – det råa regnvattnet, som initialt är mörkt och grumligt, har efter filtrering blivit klart och luktfritt. Två toaletter i byggnaden förses nu med detta renade regnvatten.
Ett hållbart och klimatneutralt initiativ
Genom att bidra till detta projekt främjar Akademiska Hus både forskningen och sina egna hållbarhetsmål, inklusive målet att bli klimatneutrala och verka cirkulärt. Vårt engagemang har främst handlat om att möjliggöra nödvändig rördragning och ge tillstånd till ombyggnationer i fastigheten. Projektet har även resulterat i examensarbeten som ytterligare belyser potentialen i denna teknik.
Det finns stora tillgängliga takytor vid Kemicentrum som skulle kunna användas för att samla in tillräckligt med regnvatten för att försörja alla toaletter och tvättmaskiner i byggnaden. Den gravitationsdrivna setupen erbjuder en enkel och kostnadseffektiv filtrering som inte kräver elektricitet, vilket ytterligare understryker teknikens hållbarhet.
Framtida arbeten
För att vidareutveckla denna teknik planeras framtida forskning som ska undersöka den mikrobiella kvaliteten på regnvattnet före och efter filtrering, och utvärdera systemets långsiktiga prestanda. Dessutom överväger man att automatisera anläggningen och undersöka möjligheten att använda det filtrerade regnvattnet även för andra ändamål än toaletter och tvättmaskiner.
Vi på Akademiska Hus är stolta över att kunna stödja detta initiativ som inte bara bidrar till vår strävan efter hållbarhet, utan också främjar viktig forskning och utveckling inom vattenresursförvaltning.